Zembla woensdag om 21:15 uur op NPO 2

Prijzen en nominaties

Prijzenkast

Opnieuw antibiotica alarm  

Zembla wint de laatste editie van de Pfizer Persprijs 2011 met de aflevering 'Opnieuw antibiotica alarm'.

De jury vond de film ‘nieuwswaardig omdat onderzoeksresultaten werden gesignaleerd die een verband legden tussen besmet kippenvlees en de opkomst van de ESBL bacterie.’ Door naast deskundigen aan het woord te laten ook het patiënten-perspectief te kiezen, wisten de makers, Manon Blaas en Jos van Dongen, volgens de jury ‘een zeer toegankelijke uitzending te maken over een belangwekkend onderwerp’.

De prijs is omstreden omdat deze is geïnitieerd door een farmaceutisch bedrijf. Manon Blaas is in haar dankwoord duidelijk: “Het is heel belangrijk dat er nog goede onderzoeksjournalistiek in Nederland kan plaatsvinden, en dat dit ook door deze jury wordt gewaardeerd. Overigens storten wij ons prijzengeld in het fonds van huisarts Hans van der Linde, die gedagvaard is door de Staat omdat hij zijn uitlatingen niet terug wilde nemen over belangenverstrengeling: Van der Linde vindt dat de belangen van Roel Coutinho van het RIVM als overheidsadviseur zijn verstrengeld door zijn contacten met de farmaceutische industrie.

'Vieze ziekenhuizen'

De Loep 2010 voor audiovisuele producties gaat naar verslaggever Ton van der Ham en researchers Anique van de Bosch en Manon Blaas (Zembla) voor hun productie ‘ Vieze ziekenhuizen’.
Ton van der Ham meldde zich aan om te werken in twee Nederlandse ziekenhuizen en kon daardoor aantonen dat de schoonmaakregels stelselmatig met opzet worden overtreden.
De reportage werd voorbereid door de twee researchers. Volgens de jury is het programma een voorbeeld van originele, laagdrempelige onderzoeksjournalistiek met bovendien een grote maatschappelijke impact.


'Gijzeling in Almelo
'

De prijs voor de beste audiovisuele productie  op het gebied van
onderzoeksjournalistiek De Loep 2009  gewonnen door ZEMBLA redacteuren Thomas Blom en Sinan Can. Zij krijgen de prijs voor de ZEMBLA-uitzending " Gijzeling in Almelo" over de gijzeling van een wethouder en enkele ambtenaren in Almelo door een gefrustreerde restauranthouder. Het programma geeft volgens de jury een onthullend inzicht in het willekeurige handelen van het gemeentebestuur voorafgaand aan de gijzeling.

'Vieze ziekenhuizen'

De Zembla documentaire 'Vieze Ziekenhuizen' heeft de Beeld en Geluid Award 2009 gewonnen in de categorie Informatie. De vakprijzen voor de hoogst gewaardeerde Nederlandse tv-programma’s en multimediaconcept, beste tv-acteur en -actrice, en TV Persoonlijkheid 2009 werden in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid uitgereikt.


'De Q-koorts epidemie'

"De Q-koorts epidemie" van Ton van der Ham en Manon Blaas, eindredactie Kees Driehuis, heeft De Tegel 2009 gewonnen, de jaarprijs voor journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistieke nieuws- en achtergrondproducties.


'Het clusterbom gevoel' (1)

ZEMBLA heeft de journalistieke prijs De Tegel 2007 gewonnen voor de uitzending 'Het clusterbom gevoel', die werd uitgezonden op 18 maart 2007. Hierin wordt aangetoond dat Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenbedrijven die clusterbommen en landmijnen produceren. Ook investeren ze in bedrijven die het milieu ernstige schade toebrengen en in producten die worden gemaakt met behulp van kinderarbeid. ZEMBLA won De Tegel in de categorie 'televisie'.

De Tegel is de jaarprijs voor de journalistiek in dag- en weekbladen, radio en televisie en multimedia. De Tegel is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistieke nieuws- en achtergrondproducties.


'Het clusterbomgevoel' (2)

André Tak en Jos van Dongen van Zembla (VARA) i.s.m. met:  Jan Willem van Gelder, van economisch onderzoeksbureau Profundo.  Uit het juryrapport van de Loep 2007: (...)  ' over de beleggingen van de Nederlandse pensioenfondsen in de wapenindustrie waaronder de clusterbommenproductie. Uitvoerig komen de direct verantwoordelijken aan het woord die geen poging doen om zulke investeringen te ontkennen. Ze zien die kennelijk als een noodzakelijk kwaad, louter bedreven in het belang van hun overigens onwetende pensioeninleggers. Onvergetelijk zijn de scènes waarin de verantwoordelijke Hans Alders, ex-commissaris van de Koningin in Groningen namens de PvdA, in puur formalistische bewoordingen uiteenzet dat er pas een bestuurlijk 7 probleem is als er een bestuurlijk probleem is of onzinwoorden van gelijke strekking.'   


'Het clusterbomgevoel' (3)

‘Het clusterbom gevoel’ heeft de NPN (Nederlands Pensioen en Beleggingsnieuws) prijs 2008 in de categorie ‘Uitzonderlijke Bijdrage aan de Pensioenfondssector’ gewonnen. Met de prijzen wil NPN (Nederlands Pensioen en Beleggingsnieuws) bedrijven en werknemers voor het voetlicht halen die tot voorbeeld dienen voor de andere spelers in de pensioenbranche.  Uit het juryrapport: 'Veel partijen leveren een bijdrage aan de pensioenfondssector. Van bestuursleden tot politici, van beleggingsexperts tot wetenschappers, van koepelorganisaties tot onderzoekers. Het gevolg is dat deze categorie een grote variatie aan inzendingen trekt. De uitzonderlijke bijdrage aan de pensioenfondssector is niet per definitie een uitzonderlijk positief voor de sector, vonden de juryleden. Ze bogen het hoofd over nominaties die, op zijn zachtst gezegd, woelige gevolgen hebben gehad in het Nederlandse pensioenlandschap.

In ‘Het Clusterbomgevoel’, een uitzending van Zembla op 18 maart vorig jaar, werd onthuld dat Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenbedrijven die clusterbommen en landmijnen produceren, en dat ze investeren in bedrijven die het milieu schaden en in producten die worden gemaakt met behulp van kinderarbeid. De uitzending is gemaakt door Zembla-medewerkers Jos van Dongen en André Tak, en heeft veel losgemaakt in de pensioenindustrie: inmiddels zijn Nederlandse fondsen en andere grote beleggers versneld gestopt met de in de uitzending genoemde beleggingen.'

Academy award 'Zelfmoord van een vluchteling' (2002)

Samenstelling & regie: Netty van Hoorn Research: Els Lansdorp en Jos van Dongen

In het asielzoekerscentrum in het Westlandse De Lier pleegde de 14-jarige Shurat uit Irak op 21 mei dit jaar zelfmoord. Vlak daarvoor had ze gehoord dat haar asielverzoek definitief was afgewezen. "Nadat ze de brief van de advocaat gelezen had was ze erg verdrietig", zegt haar moeder Layla Tamo die in 1998 met haar zeven kinderen naar Nederland kwam.

Sinds 1998 geldt in Nederland het beleid dat uitgeprocedeerde Irakezen terug moeten naar Noord-Irak. Zo ook de familie van Shurat. Tot nog toe heeft de overheid niemand gedwongen om terug te keren. Uit de Zembla-documentaire 'Zelfmoord van een vluchteling', blijkt dat slechts enkelen vrijwillig zijn vertrokken.
 

Nominaties

Nominatie voor de PRIX EUROPA 2016 voor 'Hollandse handel: de rozen' van Jos van Dongen en Simone Tangelder.

Nominatie voor De Tegel voor 'Ziekenhuiscalamiteiten' van Ton van der Ham en Norbert Reintjens.

Nominatie voor De Tegel voor 'De spaghetti code' van Sander Rietveld en André Nelis.

Nominatie voor de PRIX EUROPA 2015 voor 'De Monsanto methode' van Ton van der Ham en Annette Schätzle.

Nominatie voor De Loep 2015 voor 'Wie is de mol' Van Sander Rietveld en Norbert Reintjens.

Nominatie De Loep 2012 voor 'Operatie proefkonijn' van Sander Rietveld en Marieke van Santen.

Nominatie De Loep 2012 voor 'Misbruikt onder toezicht' van Jos van Dongen en Annette Schätzle.

Nominatie De Tegel 2012 voor 'Misbruikt onder toezicht' van Jos van Dongen en Annette Schätzle.

Nominatie De Loep 2011, voor de aflevering over de 'Moord op de honingbij' van Hetty Nietsch en Manon Blaas.

'De ramp C2000' (tegel) Erwin Otten en Sanne Boer, genomineerd voor De Tegel 2009.

Het omstreden kankervaccin' werd genomineerd voor De Loep 2009

ZEMBLA ‘Het clusterbom gevoel’ is genomineerd voor de NPN (Nederlands Pensioen en Beleggingsnieuws) prijs 2008. De aflevering is voorgedragen in de categorie ‘Uitzonderlijke Bijdrage aan de Pensioenfondssector’.

Nominatie  voor de uitzending 'De Heilige Ayaan' voor De Tegel 2006,
van Jos van Dongen en André Tak

De Bouwfraude
Academy award nominatie voor De Bouwfraude. Regie: Oscar van der Kroon en research: Jos van Dongen. 

De geest uit de fles
De Zembla-uitzending ‘De geest uit de fles’ wordt genomineerd voor de Zilveren Zebra (ASN-mediaprijs), de jaarlijkse prijs (2002) voor de film, die op een inventieve en kritische wijze de multiculturele samenleving in Nederland belicht.