*
iedere woensdag om 21.15 uur op NPO 2

Ziekenhuiscalamiteiten deel 3

Leestijd: 2 minuten

Het UMC Utrecht ligt onder een vergrootglas van de Inspectie die het ziekenhuis zelfs onder verscherpt toezicht stelt. Twee uitzendingen van Zembla brengen onder meer het verhaal over een angstcultuur op de KNO-afdeling, over calamiteiten die het ziekenhuis niet meldt bij de Inspectie. Aanvankelijk ontkent de Raad van Bestuur dat er problemen zijn, maar zegt nu dat Zembla 'ons met de neus op de feiten heeft gedrukt'. Toch gebeuren er in korte tijd merkwaardige dingen. Klokkenluiders worden onder druk gezet. En een omstreden arts die eerst op non-actief was gezet, mag ineens weer gaan werken. Zonder dat de Inspectie dat weet, en met het verscherpte toezicht als gevolg. 

Naar aanleiding van de Zembla-uitzendingen start de Inspectie een groot onderzoek. Komt de waarheid nu wel boven tafel? Opnieuw keert Zembla terug in het UMC Utrecht. Want ziekenhuisdirecties, de Inspectie en de minister zeggen dat patiëntveiligheid de hoogste prioriteit heeft. Maar waaruit blijkt dat? In het derde deel van 'Ziekenhuiscalamiteiten' onderzoekt Zembla wie ervoor zorgt dat wij ons met een gerust hart kunnen toevertrouwen aan onze arts.

Samenstelling en regie: Ton van der Ham
Research: Norbert Reintjens
Eindredactie: Manon Blaas

ZEMBLA - Ziekenhuiscalamiteiten, deel 3 woensdag 1 juni 2016 op 21:15 uur bij de VARA op NPO 2


Lees ook ons e-zin ZEMBLA extra met o.a. Hulp voor falende artsen gewenst, Maxima Medisch Centrum verzwijgt calamiteit voor Inspectie en ’Het is geen oorlog tussen artsen en patiënten’