*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

ZEMBLA onthult: fouten op etiketten en websites bouwmarkten

Leestijd: 3 minuten

Praxis, Karwei en Gamma verstrekken foutieve informatie aan consumenten over hoe brandgevaarlijk sommige producten zijn. Ook leveranciers van de bouwmarkten maken fouten. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. 

Gebouwen moeten in Nederland voldoen aan bepaalde brandklassen. Zo moeten nieuwe gevels voldoen aan brandklasse B: heel moeilijk brandbaar. Bouwers moeten dus weten aan welke brandklassen bouwmaterialen voldoen. 

Decor en Karwei
Tijdens ons onderzoek kochten we een pakket piepschuimisolatie, ook wel EPS. Piepschuim is een van de brandbaarste isolatiematerialen en heeft klasse E: zeer brandbaar. Maar op de verpakking van dit product, gekocht bij Karwei, staat iets anders.

Leverancier Decor laat ons weten dat de “voorraad hersteld wordt.” Nieuwe labels worden van “de juiste brandklasse vermelding voorzien.”

Gamma
Op de website van Gamma staan verschillende fouten. Om te beginnen verkoopt Gamma huismerk piepschuimisolatie. Op de verpakkingen in de winkel staat netjes een etiket met brandklasse E. Maar wie online koopt, krijgt dat niet te zien. Daar staat brandklasse A1: niet brandbaar.

Precies hetzelfde geldt voor de piepschuimpanelen van het merk Decor, die Gamma verkoopt.

Daarnaast verkoopt Gamma kunststof PIR-isolatie. PIR-materialen scoren brandklassen tussen de B en F, er zit dus grote variatie tussen. Maar onbrandbaar (A1-A2) zijn ze nooit. Volgens de website van Gamma echter wel.

Website Karwei
Ook op de website van Karwei staat een kunststof PIR-isolatieplaat. En hier staat dezelfde fout als op de website van Gamma.

Reactie Intergamma
Gamma en Karwei vallen beide onder moederbedrijf Intergamma. Een woordvoerder reageert op de bevindingen van ZEMBLA. Volgens hem is de fout veroorzaakt door een “verkeerd dropdownmenu” dat aan leveranciers wordt aangeboden om gegevens in te vullen. “Dat hadden we nog niet gezien. We gaan het nu aanpassen.” 

Praxis
Ook Praxis verkoopt piepschuimplaten. Op de website vermeldt Praxis dat de platen “klasse 2” hebben. Klasse 2 hoort bij de oude normering en staat gelijk aan de tegenwoordige klasse B: heel moeilijk brandbaar. Maar piepschuim haalt nooit klasse B.

In een reactie laat Praxis weten dat de producten voldoen aan klasse E. “We zien inderdaad dat de vermelding op de website niet klopt. Dit gaan we uiteraard corrigeren.”