*
iedere woensdag om 21.15 uur op NPO 2

ZEMBLA genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel

Leestijd: 2 minuten

De uitzendingen Adoptiebedrog 1 en 2 zijn samen genomineerd voor de jaarlijkse nationale journalistieke prijs 'De Tegel'.  Het tweeluik is kanshebber in de categorie 'Nieuws'. 

In Adoptiebedrog 1 en 2 doet ZEMBLA onderzoek naar de duizenden kinderen die in de jaren tachtig zijn geadopteerd uit Sri Lanka. Veel adoptiekinderen ontdekken op latere leeftijd dat er van alles rammelt aan hun oorspronkelijke adoptieverhaal. Geboortedata in paspoorten zijn met pen doorgekrast en veranderd en pasfoto's zijn vervalst.

Acting mothers en babyfarms
Ook stuit ZEMBLA op zogenoemde acting mothers, vrouwen die zich voordoen als de biologische ouder van geadopteerde kinderen. Sri Lanka erkent in de uitzending voor het eerst het bestaan van babyfarms. Op babyfarms werden vrouwen zwanger gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te kunnen voldoen.  

De ontdekkingen worden wereldnieuws en Nederlandse politici voelen de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aan de tand over het dossier. 

ZEMBLA-researchers Nicolien Herblot en Norbert Reintjens en ZEMBLA-regisseur Erwin Otten zijn als makers van het tweeluik genomineerd. 16 april worden de prijzen uitgereikt.