*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

ZEMBLA gaat viral in Amerika

Leestijd: 4 minuten

De tweedelige ZEMBLA-uitzending over Donald Trump doet een hoop stof opwaaien in de Verenigde Staten. In rap tempo is het tweeluik ‘De omstreden vrienden van Donald Trump’ verspreid op social media, videokanalen en door bloggers.

Ook grote Amerikaanse nieuwssites als The Raw Story schreven er over. De exacte cijfers zijn wegens de wijde verspreiding moeilijk te achterhalen, maar alleen al afgaand op YouTube en onze eigen analysetools, gaat het zeker om honderdduizenden kijkers.

Sneeuwbaleffect
De eerste uitzending op 3 mei trok al meteen de aandacht van een aantal fanatieke Amerikaanse twitteraars, zoals de uit Brooklyn afkomstige Justin Hendrix, werkzaam bij het New York City Media Lab. Zijn ruim 43.000 volgers zorgden voor een nog steeds aanhoudend sneeuwbaleffect:

AlterNet headline

AlterNet is een Amerikaans progressieve nieuws- en opiniesite en trekt maandelijks 1,7 miljoen bezoekers. De site schreef twee verhalen over ‘The dubious friends of Donald Trump’. In het tweede artikel komt ook de maker van de documentaire, Sander Rietveld, aan het woord.

Met ruim tien miljoen lezers per maand kopte de nieuwssite The Raw Story vlak na AlterNet met: ‘Watch: Explosive dutch documentary says Trump has deep ties to Russia’s Mafia underworld’.

BGR over ZemblaBGR (Boy Genius Report) is een website over technologie, gadgets, nieuws en entertainment en heeft twaalf miljoen unieke bezoekers per maand van over de hele wereld. BGR plaatste 15 mei een verhaal over 'De omstreden vrienden van Donald Trump'.

En ook de nieuws- en opiniesite Salon.com besteedde uitgebreid aandacht aan de documentaire. 

Twitter
Op Twitter werden de artikelen massaal gedeeld. Acteur Mark Ruffalo, bekend van films als The Avengers, Shutter Island en Zodiac, bracht de film onder de aandacht bij zijn volgers. Ook muzikant Bill Madden en acteur John Cusack twitterden over de documentaire: