Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wikileaks en het nieuwe activisme

30-12-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
wikileaks-en-het-nieuwe-activisme
Wikileaks medeoprichter Daniel Domscheit-Berg heeft Wikileaks de rug toegekeerd vanwege het gesloten karakter van de organisatie en de aandacht die Julian Assange opeist ten koste van de inhoud. Daniel Domscheit-Berg pleit voor diversiteit en transparantie en heeft het initiatief genomen een concurrerende organisatie op te zetten genaamd Openleaks, die overigens nog niet actief is. Met zijn eigen initiatief voor het lekken van informatie hoopt hij dat gedeeltelijk te faciliteren door honderden sites te maken die allemaal zijn ingericht om een bepaalde doelgroep te bedienen. In Nederland is Opennu.nl gelanceerd. Op dit moment zijn er 49 gemeenten actief en er lopen nog ruim 60 aanvragen voor deelname. Inmiddels hebben zo'n 200 journalisten zich aangemeld voor toegang tot de website.

Webactivisme
De commotie rond Wikileaks heeft meer blootgelegd. Bedrijven die al dan niet onder politieke druk Wikileaks blokkeerden zoals Mastercard en Paypal werden onder vuur genomen door fans van Wikileaks met zogenaamde Ddos aanvallen. DDoS staat voor Distributed Denial of Service, een type aanval waarbij een groot aantal computers een website bestookt met internetverkeer. Doorgaans wordt zo'n aanval uitgevoerd met behulp van een botnet, een netwerk van pc's die zijn besmet met een computervirus dat hackers de controle over het systeem geeft.

Webgemeenschappen als het forum 4Chan, dat een zeer groot aantal gebruikers heeft, kunnen websites platleggen door bezoekers op te roepen een bepaalde website te bestoken. Gebruikers van het forum 4Chan hebben met succes verschillende websites van bedrijven uit de entertainmentindustrie aangevallen door middel van DDoS-aanvallen en hebben deelgenomen aan de aanvallen op websites die betiteld werden als 'de vijanden van Wikileaks'.

De afgelopen weken werden meer websites, waaronder, OM.nl en Politie.nl aangevallen omdat ze op welke manier dan ook klokkenluidersorganisatie Wikileaks tegenwerkten.

Anomymous dat deels verantwoordelijk is voor het platleggen van websites van bedrijven die Wikileaks tegenwerken hanteert een nieuwe vorm van activisme. Anonymous Operations schrijft in een persbericht: 'Anonymous Operations is geen groep of organisatie in de normale zin van het woord. Anonymous Operations is een platform voor mensen die hun stem willen laten horen. De opzet is dat het grote publiek, de massa, dit initiatief adopteert om zo meer slagkracht en publiek draagvlak te verkrijgen, om het complexe vraagstuk van macht, eigenbelang, zakkenvullerij, vrije informatie en staatsveiligheid publiekelijk toegankelijk te maken. Dit verklaart ook de publieke aard van de gepleegde cyberaanvallen en het overleg op de vrij toegankelijke chat-servers.'

Dat het open karakter van internet en de vrijheid van informatie worden bedreigd getuigen de acties van de Amerikaanse overheid dat onlangs een aantal websites zonder tussenkomst van een rechter afsloot en het wetsvoorstel dat Minister Hirs Balin onlangs indiende. Volgens het voorstel krijgt een officier van justitie de bevoegdheid om gegevens van het internet te laten verwijderen om strafbare feiten 'te beëindigen of te voorkomen'. De maatregel moet dienen als aanvulling op de notice and takedown-code die isp's (Internet Service Providers) hanteren. Officieren van justitie kunnen, als ze de gedragscode niet afdoende vinden functioneren, op straffe van een dwangsom de verwijdering van gegevens gelasten. Tot nu toe komt er een rechter aan dit traject te pas.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.