Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wetenschappers oneens over uitkomst nieuw onderzoek kunstgraskorrels

19-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Gevaarlijk spel uitstrooien granulaat
De resultaten van het RIVM-onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van kunstgras worden dinsdag pas bekend gemaakt, maar vandaag blijkt al dat wetenschappers het niet eens zijn met elkaar over die uitkomsten. Dat meldt de NOS op basis van een aantal verhalen van wetenschappers die vooralsnog anoniem willen blijven.
De NOS sprak met een aantal wetenschappers dat betrokken is geweest bij het nieuwe RIVM-onderzoek. Ze verschillen van inzicht over de conclusies die je kunt trekken uit de onderzoeksresultaten. Geen van de gesproken wetenschappers verwacht dat de discussie over het kunstgras voorbij is als het RIVM-onderzoek straks bekend is.
Een belangrijk discussiepunt in het debat is de vraag in hoeverre we kunnen zeggen dat het veilig is om te sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels. Er is geen consensus over hoe je precies met die risico’s om moet gaan.
De NOS schrijft dat met name het voorzorgsprincipe –  better safe than sorry -  een belangrijke rol speelt in de discussie. Volgens de één moet dat voorzorgsprincipe zwaarder wegen dan volgens de ander.  
Een andere bron zegt:
“Onze kennis schiet tekort om alle wetenschappelijke problemen in dit verband op te lossen.”
Nog een nieuw onderzoek
Volgens de NOS zou de onenigheid over de uitkomsten ertoe kunnen gaan leiden dat er een voorstel komt om bijvoorbeeld de Gezondheidsraad te vragen uitvoeriger onderzoek te doen. Dan kan er ook naar de alternatieven voor de rubbergranulaatkorrels gekeken worden. Want over de veiligheid van die alternatieve producten is ook nog niet veel bekend.
Volgens het RIVM is het niet mogelijk te zeggen of het onveilig is of niet om op de rubberkorrels te voetballen. Simpelweg omdat de kankerverwekkende stoffen in het rubber pas na tientallen jaren tot kanker zouden kunnen leiden.
Langste tijd gehad
Vrijwel alle bronnen die met de NOS spraken gaan er overigens vanuit dat de velden met korrels van rubbergranulaat hun langste tijd gehad hebben. De vraag voor hen is vooral: moet je ze meteen vervangen of kunnen we wachten tot ze aan het einde van hun levensduur zijn?
Het nieuwe RIVM-onderzoek is gehouden nadat ZEMBLA in oktober een uitzending maakte over de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen kunstgraskorrels op de Nederlandse kunstgras voetbalvelden. Een van de onthullingen uit deze uitzending was dat er nooit goed onderzoek was gedaan naar de risico’s. Het RIVM-onderzoek waaruit we concludeerden dat het niet gevaarlijk is om op de rubberen korrels te spelen, was niet goed uitgevoerd. Kijk onze uitzending ’Gevaarlijk spel’ hier terug.
De officiële uitkomst van het nieuwe RIVM-onderzoek wordt dinsdag bekend gemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.