Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wereldwijd nog steeds miljarden dollars naar clustermunitie producenten

16-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
276 keer bekeken
  •  
toch-nederlands-verbod-op-investering-in-productie-van-clustermunitie
Een aantal grote Nederlandse financiële instellingen biedt nog altijd de mogelijkheid om te beleggen in fabrikanten van clustermunitie ondanks een internationaal verbod. 158 internationale financiële instellingen investeerden de afgelopen vier jaar in totaal 28 miljard dollar in bedrijven die clustermunitie maken. Dat blijkt uit de update van het onderzoeksrapport 'Worldwide Investments in Cluster Munitions; a shared responsibility' van PAX uitgevoerd door Profundo. De Nederlandse instellingen doen het relatief goed, met Aegon als negatieve uitzondering.
Aegon is een ,,negatieve uitzondering'', onder meer omdat een dochterbedrijf van de verzekeraar in de VS investeert in de Amerikaanse wapenfabrikant Textron. Clustermunitie van dat bedrijf is volgens de onderzoekers recent nog gebruikt in Jemen door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Geen van de landen in deze coalitie is aangesloten bij het verdrag..
De Verenigde Staten zijn niet aangesloten bij de Conventie inzake Clustermunitie van de Verenigde Naties, in tegenstelling tot 119 andere landen. De Amerikaanse tak valt daardoor buiten het beleid dat Aegon heeft opgesteld en dat geldt voor beleggingen van klanten van Aegon Nederland en/of Aegon Investment Management.
Andere Nederlandse partijen zijn volgens het rapport op de goede weg, maar kunnen hun beleid verder aanscherpen.

Clustermunitie is een internationaal verboden wapen onder de Conventie inzake Clustermunitie (CCM). 119 Landen zijn hierbij aangesloten.  De Conventie inzake Clustermunitie bepaalt dat clustermunitie niet gebruikt, geproduceerd, opgeslagen of vervoerd mag worden. Assistentie bij één van die activiteiten is ook verboden. De internationale Cluster Munition Coalition, waarvan PAX deel uitmaakt, stelt dat het financieren van bedrijven die deze wapens produceren daarmee ook verboden is. Inmiddels hebben 28 landen zich achter deze zienswijze geschaard en de coalitie verwacht dat dit aantal nog zal toenemen. Nederland stelde samen met negen andere landen wetgeving in.

In de 'Hall of Shame' komen 158 financiële instellingen naar voren die in clustermunitieproducenten investeren. Zorgwekkend is dat twintig financiële instellingen afkomstig zijn uit landen die zich bij het Clustermunitieverdrag hebben aangesloten.
Het onderzoeksrapport kent ook een 'Hall of Fame', waarin dit jaar 38 instellingen prijken, waarvan 19 Nederlandse. Zij sluiten alle financiële links met clustermunitie bedrijven uit. Instellingen die wel beleid hebben op het gebied van niet-investeren in clustermunitie, maar dat nog kunnen verbeteren, vormen de 'runners-up'. Dit zijn er 46, waaronder Aegon en nog 8 andere Nederlandse financiële instellingen.

Een woordvoerder van Aegon laat aan het ANP weten dat de verzekeraar ,,is geschrokken'' van het rapport en dat er gewerkt wordt aan een wereldwijd geldend beleggingsbeleid voor de lange termijn. Textron is uitgesloten van beleggingen die Aegon op eigen rekening doet voor klanten. De investeringen in de wapenfabrikant lopen volgens de zegsman via externe fondsen en vermogensbeheerders. ,,We doen een beroep op hen om ons beleid te volgen'', aldus de woordvoerder. ,,Dat kan helaas niet zomaar. Amerikaanse regelgeving vereist toestemming om deze partijen rechtstreeks te mogen benaderen''. 

Nederlandse instellingen die op de goede weg zijn maar hun beleid nog kunnen aanscherpen zijn ABN AMRO, Achmea, Aegon, ING, NIBC, Pensioen Vervoer, Rabobank, Stichting Pensioenfonds APF en Van Lanschot.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.