Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Weer vervalste kankermedicijnen ontdekt

26-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Verpakking medicijnen - ANP
Een groothandel in Nederland heeft vier vervalste flacons van het kankergeneesmiddel Avastin aangetroffen en dit gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De geneesmiddelen zijn onderschept nog voordat ze bij de apotheek in de schappen terechtkwamen. Ze zijn niet toegediend aan patiënten.
De IGJ is nagegaan of ook andere groothandels vervalste flacons hadden. Dat bleek niet zo te zijn.
Het is niet duidelijk of alleen de verpakking van de vier flacons vervalst was of dat het gaat of om daadwerkelijk vervalste geneesmiddelen. Dat onderzoek loopt nog.
Lees ook: 'Tips hoe je vervalste medicijnen online en in de apotheek herkent'
Ontdekt dankzij nieuwe scanmethode
De vervalsing kwam aan het licht toen een groothandel een doosje scande volgens het nieuwe systeem van veiligheidskenmerken dat sinds februari van dit jaar van kracht is.
Avastin is een geneesmiddel tegen darmkanker, borstkanker, longkanker, nierkanker, baarmoederkanker en baarmoederhalskanker.
Inspectie test medicijnen niet structureel op kwaliteit
In de ZEMBLA-uitzending ‘ De bittere pil ’ blijkt dat de Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) niet structureel test of geneesmiddelen van goede kwaliteit zijn.  Van alle medicijnen die in Nederland in de reguliere keten binnenkomen, test de inspectie slechts  zes geneesmiddelen per jaar test . Die tests worden gedaan door laboratoria die betaald zijn door de fabrikanten, terwijl er al verschillende schandalen van manipulerende farmaceutische bedrijven zijn geweest.  
De voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers stelde naar aanleiding van de uitzending "dat de controle op de productie van geneesmiddelen scherper en frequenter moet." 
Fraude en manipulatie
In de uitzending  ‘De bittere pil’  komt ook naar voren dat veel van onze pillen in India en China worden gemaakt. ZEMBLA laat voorbeelden zien van farmaceutische bedrijven in India die tijdens de productie van geneesmiddelen of met testresultaten gemanipuleerd hebben. Hiervan zijn ook pillen op de Nederlandse markt gekomen. Volgens Huub Schellekens, hoogleraar farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht kon deze fraude ontstaan “omdat toezicht ontbrak en er ontzettend veel geld te verdienen valt.”
ZEMBLA ontdekte ook dat in 2014 gestolen medicijnen van het kankergeneesmiddel Sutent in drie Nederlandse ziekenhuisapotheken aangetroffen. Het betrof zes verpakkingen van het levensreddende nierkankermiddel met een waarde van  42.000 Euro. 
In de uitzending is te doen hoe een Duitse patiënt met een gezwel in haar hoofd achteruit ging doordat ze behandeld werd met vervalste Sutent:
Vervalste medicijnen tegen beenmergkanker
De gezondheidsinspectie waarschuwde in oktober vorig jaar nog voor een vervalste partij medicijnen tegen beenmergkanker. Het ging om het middel Jakavi dat door een beperkte groep patiënten wordt gebruikt. Een groothandel in Duitsland heeft ontdekt dat er vervalsingen in omloop zijn. Een deel van de vervalsingen is waarschijnlijk ook al bij Nederlandse patiënten terechtgekomen.
Vervuilde bloeddrukmedicijnen
In maart van dit jaar riep de inspectie een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan terug. De medicijnen waren mogelijk vervuild met de stof NMBA. Die stof is voor mensen genotoxisch kankerverwekkend. Dat wil zeggen dat het DNA bij een kleine dosis beschadigd kan raken en er tumoren kunnen ontstaan. Volgens de inspectie hebben maximaal 16.000 patiënten de mogelijk verontreinigde medicijnen gekregen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.