*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

'Waarom zijn we nu veel dikker dan in 1976?'

Leestijd: 3 minuten

Hij zag een foto uit 1976 van het strand Brighton Beach in Engeland en kon nauwelijks geloven dat hij naar zijn landgenoten keek. “Het leek wel op een buitenaards ras. Iedereen was zo slank.” Columnist van the Guardian, George Monbiot, twitterde de foto en vervolgens barstte een discussie los in Engeland. Hoe kan het zijn dat we zo veel dikker zijn geworden? Vroeg iedereen zich af.  Monbiot ging op onderzoek uit en deed opmerkelijke ontdekkingen.

Hij deelt zijn bevindingen in een uitgebreid verhaal in the Guardian. In Engeland zijn er geen data over obesitas van voor 1988. In Amerika zijn die gegevens er wel en daaruit blijkt dat bewoners in de westerse wereld dikker zijn geworden na 1976.

Eten we meer?
Een logische verklaring zou zijn dat we meer zijn gaan eten, mede doordat het eten lekkerder is geworden en het goedkoper zou zijn. Monbiot weet deze stelling snel te weerleggen. Volgens overheidsgegevens eten we nu zelfs iets minder dan in 1976.

Bewegen we minder?
Een andere stelling die hij in het artikel weet te weerleggen is dat we minder zouden bewegen dan vroeger. Hij komt erachter dat mensen die ongeschoold fysiek werk doen, gemiddeld juist vaker overgewicht hebben. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kinderen net zoveel bewegen als vijftig jaar geleden.

Wat is er aan de hand?
De verklaring denkt Monbiot te hebben gevonden door niet naar de hoeveelheid voeding, maar naar de voeding zelf te kijken. “Ja, we aten misschien dan wel meer in 1976, maar vooral heel anders. Vandaag kopen we vijftig procent minder melk dan in 1976, maar vijf keer zoveel yoghurt, drie keer zoveel roomijs en - niet schrikken - 39 keer zoveel toetjes.”

Een ander voorbeeld is dat we veel minder eieren eten, maar een derde meer ontbijtgranen en twee keer zoveel ontbijtsnacks. De conclusie: “We kopen veel minder suiker dan in 1976, maar de suiker die we consumeren in drankjes en zoetwaren is waarschijnlijk explosief gestegen.” Onze voeding zit vol suiker, zegt Monbiot.