Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vuurwapens gezocht

  •  
14-11-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
vuurwapens-gezocht
Onder de huidige Rotterdamse coalitie moet het aantal vuurwapenincidenten in de stad fors omlaag. Burgemeester Opstelten zet extra zeilen bij om de criminaliteit in de stad te verminderen. Zonder dat er sprake is van een verdenking, mag de politie voorbijgangers controleren op het bezit van onder andere wapens en munitie. Zembla volgde exclusief de Rotterdamse politie in haar strijd tegen de criminaliteit.

Vuurwapendeskundige en onderzoeker Toine Spapens gelooft niet in de methode van het preventief fouilleren: "In Rotterdam circuleren 15.000 illegale vuurwapens. Die wapens komen voornamelijk uit Kroatië. Om het probleem op te lossen moet je dus de bron aanpakken, anders is het dweilen met de kraan open. Bovendien wordt zo'n fouilleringsactie van tevoren in de krant aangekondigd. Wie neemt dan nog zijn wapen mee, die blijft in de keukenlade liggen tot de actie voorbij is".

Vogels gevlogen
Het is niet de eerste keer dat Rotterdam met behulp van het zogenoemde 'preventief fouilleren' het bezit en gebruik van vuurwapens een halt toe wil roepen. Drie jaar geleden probeerde Opstelten iets soortgelijks in de Millinxbuurt in Rotterdam. De rechter floot Opstelten terug. Sinds september dit jaar is de Gemeentewet verruimd.

De burgemeester kan de officier van justitie nu formeel toestemming geven om de politie, in het zogenoemde risicogebied en in een periode van twaalf uur, iedereen te laten fouilleren. "Dat werkt niet", meent oud-burgemeester Bram Peper. "De politie moet doelgericht en tactisch werken, ze weten waar die jongens met wapens zitten, daar moeten ze op af. Met het afzetten van zo'n gebied en het aankondigen van zo'n actie zijn alle vogels gevlogen
Lik-op-stuk
De ferme stap die in Rotterdam wordt gezet, is een logisch vervolg op de politieke omslag die de kiezers begin dit jaar teweeg hebben gebracht. Het aantreden van de partij Leefbaar Rotterdam, die op het gebied van veiligheid uitgesproken opvattingen naar voren bracht, werd in één keer de grootste. "Overtreders kunnen rekenen op een lik-op-stukbeleid: snelle bestraffing door de rechter. We zullen zeker een paar keer per maand een wijk of buurt preventief laten fouilleren op wapens", aldus Opstelten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.