Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voetbalvesting Rotterdam

  •  
04-07-2000
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
voetbalvesting-rotterdam
"Je zult toe moeten naar een straatverbod. Beter is nog dat je notoire relschoppers een soort elektronisch huisarrest oplegt en zegt: op die en die dagen dat er evenementen zijn, bent u niet meer gewenst in de maatschappij." Dat zegt B. Lutken, korpschef van de politie Rotterdam/Rijnmond.
Volgens Lutken heeft de Rotterdamse politie tijdens het EK de handenvol gehad aan een groep van maximaal 100 supporters, die hij 'onruststokers' noemt en 'maatschappelijke ellendelingen'.

Geplunderd
Lutken: "Het is een groep die continu bezig is om te zoeken naar wegen om vechtpartijen uit te lokken, te kijken of er wat geplunderd kan worden of de boel op zijn kop te zetten. Deze heren hebben antecedenten die variëren van diefstal met geweld tot bedreiging met de dood en hevig verzet bij arrestaties. Voor deze groep hebben wij 300 politiemensen op de been die er echt bovenop zitten en deze mensen een soort persoonlijke begeleiding geven."
Juist voor groepen met dreigend gedrag is er de juridische mogelijkheid om preventief op te treden via de zogeheten bestuurlijke ophouding. Maar volgens Lutken is dit in de praktijk geen werkzaam middel: "Tot nu toe hebben we het niet kunnen inzetten omdat je echt opereert op het scherpst van de snede van het strafrecht. In wezen moet er sprake zijn van dreiging, maar tegelijkertijd moet er ook een artikel van het strafrecht worden overtreden. Vaak ben je dan met deze groep al zover op het pad van geweld en uitlokking, dat het punt van bestuurlijke ophouding alweer is overschreden. Daarom vind ik dat dit middel niet werkt en dat je er beter mee kan ophouden."
Dreigend
De Rotterdamse politie overwoog tijdens het EK tweemaal het middel van bestuurlijke ophouding in te zetten. In beide gevallen ging het niet door. Voor de wedstrijd Portugal - Duitsland in de Kuip gedroeg een groep supporters zich zo dreigend dat de Rotterdamse driehoek (politie, burgemeester en hoofdofficier van justitie) bijeenkwam om de mogelijkheden van bestuurlijke ophouding te bespreken. Toen de beslissing eenmaal was genomen, waren de supporters al aangehouden wegens overtreding van de opiumwet. Na enkele uren stonden ze weer op straat omdat de zaak niet hard genoeg was voor verdere opsluiting.
Als bestuurlijke ophouding was toegepast zouden de relschoppers 12 uur kunnen worden vastgehouden. Lutken: "De politiek en de politie moeten er nog maar eens naar kijken, maar ik vind dat het een onwerkbaar middel is om mensen er van te voren uit te halen zodat je de rest van de dag geen last meer van ze hebt."
Volgens Lutken zou het enorm schelen in de inzet van de politie als de relschoppers via een straatverbod of huisarrest de omgeving van evenementen niet kunnen betreden. "Dat zou voor ons tweederde van het aantal mensen schelen dat wij moeten inzetten. Maar wat nog veel belangrijker is: een evenement wordt weer een evenement. Voetbal wordt weer een gezinsfeest en dat is het allerbelangrijkste."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.