- Er wordt jaarlijks op zijn minst 1,2 miljard ton voedsel weggegooid, maar die hoeveelheid kan oplopen tot 2 miljard ton. De opstellers van het rapport noemen de uitkomst alarmerend.
global food waste not, want not
-
Schriftelijke reactie van Heinz/Honig
-
Informatieblad
dat als handleiding dient voor charitatieve instellingen en vrijwilligersorganisaties, met een tabel met verschillende categories producten en de houdbaarheid.
nVWA informatieblad 76
/ 1 augustus 2006.
Bepaling voedselverliezen bij huishoudens en bedrijfscatering in Nederland
- In opdracht van het ministerie van VROM en onder projectleiding van Agentschap NL is met dit onderzoek omvang en samenstelling van de voedselverliezen bij huishoudens en de bedrijfscatering van Nederland voor de eerste keer gedetailleerd in kaart gebracht.
Het gaat om de eerste uitgebreide studie in Nederland over dit onderwerp. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van landelijk beleid dat wordt ingezet om voedselverliezen terug te dringen. Doel was, naast het genereren van betrouwbaar cijfermateriaal over voedselverliezen voor monitoring van de resultaten van (toekomstig) beleid en voor nader onderzoek naar (milieu)effecten van voedselverlies, het verkrijgen van inzicht in waarom voedselverlies optreedt.
Bepaling voedselverliezen bij huishoudens en bedrijfscatering in Nederland
Amsterdam, september 2010 (pdf)
Verminderen van voedselverspilling. Ervaren belemmeringen rond wet- en regelgeving
- Aanpassing van wet- en regelgevingen op twee terreinen kan voedselverspilling aanzienlijk verminderen. De wet op de Voedselinformatieverschaffing. Verkeerde etikettering, te korte en verschillende THT-termijnen voor één type product en onduidelijkheid over wat is toegestaan na het verlopen van de THT-datum leiden tot verspilling. Bedrijven nemen vanwege productaansprakelijkheid onnodig voedsel uit de schappen. De overheid kan ketenpartijen stimuleren om afspraken te maken over de THT-termijnen voor niet-bederfelijke producten en zeer lang houdbare producten. Ze kan ook de mogelijkheid onderzoeken de THT-datum af te schaffen voor niet-bederfelijke producten onder vermelding van de productiedatum.
De 2-uursborging (onderdeel van hygienecodes die voortkomen uit het Hygienepakket) leidt in de catering tot verspilling. Juist verlenging van die termijn door ontheffingen leidt direct tot minder weggegooid voedsel.
Verminderen van voedselverspilling. Ervaren belemmeringen rond wet- en regelgeving
-
Corporate Responsibility Report
2011
Responsible retailing
, (pdf) (pag.31-32) Ahold
Final Report – Preparatory Study on Food Waste
- Food waste is composed of raw or cooked food materials and includes food loss before, during or after meal preparation in the household, as well as food discarded in the process of manufacturing, distribution, retail and food service activities. It comprises materials such as vegetable peelings, meat trimmings, and spoiled or excess ingredients or prepared food as well as bones, carcasses and organs. Although it constitutes a large proportion of bio-waste, no overall view of the situation of food waste in the European Union had been available. More information on the issue was necessary to determine the scale of the problem and to identify appropriate measures that could be taken. This study aims at providing this information to the European Commission.
Final Report – Preparatory Study on Food Waste
(pdf)
Global food losses and food waste
- The study highlights the losses occurring along the entire food chain, and makes assessments of their magnitude. Further, it identifies causes of food losses and possible ways of preventing them. The results of the study suggest that roughly one-third of food produced for human consumption is lost or wasted globally, which amounts to about 1.3 billion tons per year. This inevitably also means that huge amounts of the resources used in food production are used in vain, and that the greenhouse gas emissions caused by production of food that gets lost or wasted are also emissions in vain.
Global food losses and food waste
(pdf)