Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Visserij: EP stelt sancties teruggooiverbod twee jaar uit

29-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onderzoek-naar-highgrading-van-visvangst

Vissers hebben tot 2017 om zich voor te bereiden op het teruggooiverbod dat tot duurzamere bevissing moet leiden

Vissers krijgen twee jaar de tijd om zich voor te bereiden op het teruggooiverbod en worden in die periode vrijgesteld van sancties als ze er nog niet aan voldoen. Dit is het resultaat van een stemming, dinsdag in het Europees parlement. 573 EP-leden stemden voor, 96 tegen en 21 onthielden zich.
De ontwerpwetgeving - waar met de lidstaten al informeel een akkoord over is bereikt - amendeert de verordening waarin het teruggooiverbod is geregeld. De verplichting om alle gevangen vis aan land te brengen - in plaats van ze terug te gooien - is een belangrijke doelstelling in het nieuwe Europese visserijbeleid. Veranderingen ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel:
-De Europese Commissie moet jaarlijks rapporteren over uitvoering van de eis om ongewilde bijvangst aan land te brengen
-Vissers worden gedurende twee jaar vrijgesteld van sancties bij het niet voldoen aan de landingseis.
-De verplichting om ondermaatse vis apart en gesorteerd op te bergen is vervallen
-Kleine vissers hoeven hun vangst alleen maar bij te houden in hun logboek als meer dan vijftig kilo van dezelfde soort is gevangen
De verordening voorziet in een mechanisme dat moet voorkomen dat er een parallelle markt ontstaat voor vis die normaal gesproken niet verkoopbaar is. De nieuwe regels zijn noodzakelijk omdat het teruggooiverbod sinds 1 januari 2015 al geldt voor pelagische vissoorten zoals haring en makreel. De verordening past zeven EU-wetten aan die strijdig zijn met de nieuwe regels. Het teruggooiverbod wordt geleidelijk van kracht tussen nu en 2019.

(bron: Europees Parlement)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.