*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Vink en provincie aansprakelijk gesteld door bewoners Barneveld

Leestijd: 2 minuten

Een bewonersgroep uit Barneveld heeft de provincie en afvalverwerker Vink aansprakelijk gesteld voor mogelijk geleden financiële schade in de zaak van het vervuilde zand. Ook willen de bewoners van beide partijen getuigen onder ede horen. Vanuit de provincie gaat het in ieder geval om gedeputeerde Conny Bieze. Volgens de advocaat van de bewoners, Pieter Huitema, hebben Vink en de provincie twee weken de tijd om op de aansprakelijkheidsstelling te reageren.

Naast de provincie en Vink, overwegen de bewoners om de gemeente Barneveld aansprakelijk te stellen. Die brief is nog niet de deur uit.

Duidelijkheid
Advocaat Huitema staat een groep van ruim honderd bewoners bij die zich hebben verenigd in een stichting. De bewoners eisen van Vink dat ze duidelijkheid geven waar de toegepaste grond in de nieuwbouwwijken in Barneveld vandaan komt. Daarover houdt Vink nog altijd de kaken stijf op elkaar.

In de aansprakelijkheidsstelling staat verder uitgelegd dat Vink het zand niet had mogen toepassen in nieuwbouwwijken in Barneveld. Dat dit wel is gebeurd, is “in strijd met de wet”, aldus Huitema. De huiseigenaren lijden, volgens Huitema, mogelijk schade door waardevermindering van hun huizen en eventuele gezondheidsschade. Daarvoor moet verder onderzoek volgen, zegt Huitema, maar “voor die schade zijn beide partijen op voorhand al aansprakelijk gesteld.”

'Provincie had in moeten grijpen'
De provincie had als bevoegd gezag, volgens de bewoners, van de illegale storting moeten en kunnen weten. Het provinciebestuur wordt verweten dat ze niet heeft ingegrepen en gehandhaafd, terwijl ze dit wel had moeten doen. De bewoners eisen dat de provincie per direct ingrijpt en zorgt dat ze via de eigenaren achterhaalt waar de toegepaste grond vandaan komt.  

De bewoners willen getuigen onder ede in de rechtbank verhoren. Naast verantwoordelijken bij Vink, gaat het in ieder geval om provinciebestuurder Conny Bieze en “andere verantwoordelijke personen binnen de provincie”, zegt Huitema. Ook willen de bewoners deskundigen onder ede horen. Wanneer Vink en de provincie niet ingaan op de eisen van de bewoners zullen ze zich beraden op verdere stappen, aldus Huitema.