Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vijf vragen over de middelen uit de afgekeurde Chinese fabriek

14-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
458 keer bekeken
  •  
medicijmacht china 2 chinezen
Medicijnmacht China foto 2
In de uitzending ‘Medicijnmacht China’ is te zien dat Nederlandse kankerpatiënten geneesmiddelen voor chemotherapie kregen waarvan de werkzame grondstof afkomstig was uit een afgekeurde Chinese fabriek. We begrijpen dat u na het zien van de uitzending mogelijk zorgen heeft. Daarom willen we u zo volledig mogelijk informeren over wat wij weten en wat u als patiënt kunt doen.
De geneesmiddelen werden tussen september 2016 en september 2017 verstrekt. De Europese inspectiediensten keurden de fabriek in 2016 af omdat er een ernstig risico was op vervuiling van producten. Als u een van de onderstaande middelen op dit moment gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Er zijn geen middelen meer in de handel die grondstoffen uit deze fabriek bevatten.
Kijk de uitzending 'Medicijnmacht China' terug
Dit is de belangrijkste informatie op een rij:
1. Om welke grondstoffen gaat het en waar worden ze voor gebruikt?
Het gaat om de volgende 18 werkzame stoffen voor medicijnen:  
Bicalutamide, Bleomycinesulfaat, Cladribine, Cytarabine, Doxorubicinehydrochloride, Epirubicinehydrochloride, Fludarabinefosfaat, Fluvastatine Natrium, Idarubicinehydrochloride, Ivermectine, Letrozol, Levofloxacine 0,5-Water, Methotrexaat Dinatrium, Pravastatine Natrium, Simvastatine, Tacrolimus 1-Water, Tobramycine, Vinorelbineditartraat.
Deze werkzame stoffen uit de Chinese fabriek werden gebruikt in verschillende geneesmiddelen waaronder chemotherapiemedicijnen, antibiotica en cholesterolverlagers. 
De inspectie heeft deze grondstoffen in september 2016 direct uit de Nederlandse handel genomen nadat bij de controle in totaal 57 overtredingen in de fabriek werden geconstateerd.
2. Hoe heten de twee grondstoffen die de Inspectie moest toelaten op de Nederlandse markt omdat er geen andere alternatief was?
Het gaat om de grondstoffen methotrexaat en mitomycine. De middelen worden onder meer gebruikt voor de behandeling van blaaskanker, borstkanker en tumoren in het hoofd-hals gebied. Mitomycine uit de afgekeurde fabriek was tot september 2017 op de Nederlandse markt. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is de methotrexaat niet gebruikt in de medicijnen voor de behandeling van reuma en psoriasis.
3. Om welke geneesmiddelen gaat het?
De inspectie wil niet zeggen welke merken het betreft en wie de fabrikanten zijn die de grondstoffen uit de afgekeurde fabriek op de Nederlandse markt hebben gebracht. Volgens de inspectie gaat het om vertrouwelijke informatie. De inspectie kan ook niet vertellen hoeveel kankerpatienten deze middelen hebben gekregen nadat de fabriek was afgekeurd.
4. Zijn de geneesmiddelen veilig?
Volgens de inspectie waren de twee chemotherapeutica veilig. De fabrikant die de geneesmiddelen op de markt bracht heeft de middelen volgens de inspectie voldoende getest. De inspectie zegt hierover in de uitzending: “Uit al die onderzoeken kwamen geen onvolkomenheden.”De inspectie heeft de twee geneesmiddelen uit de afgekeurde fabriek niet zelf getest of onafhankelijk laten testen.
Mitomycine en methotrexaat van de afgekeurde fabriek zijn nu niet meer op de markt. De nieuwe grondstoffabrikanten zijn Excella (voor methotrexaat) en Sicor (mitomycine).
5. Ik maak me zorgen. Wat kan ik doen?
U kunt uw zorgen delen met uw apotheker of behandelend arts.  Ze kunnen u geen informatie geven of u een middel uit de afgekeurde fabriek heeft gehad. Apothekers en artsen beschikken niet over deze informatie.
Inspectie Gezondheidszorg en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zijn de enige instanties die alle informatie over de afgekeurde fabriek hebben. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft informatie gepubliceerd naar aanleiding van de uitzending van ZEMBLA.
Heeft u verdere vragen of maakt u zich alsnog zorgen, dan kunt u contact opnemen met het landelijk meldpunt Zorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd , 088 - 120 50 20 (op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.