*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Vervalst medicijn tegen beenmergkanker teruggeroepen

Leestijd: 2 minuten

De gezondheidsinspectie waarschuwt voor een vervalste partij medicijnen tegen beenmergkanker. Het gaat om het middel Jakavi dat door een beperkte groep patiënten wordt gebruikt. Een groothandel in Duitsland heeft ontdekt dat er vervalsingen in omloop zijn. Een deel van de vervalsingen is waarschijnlijk ook al bij Nederlandse patiënten terechtgekomen.

Het is met zekerheid vastgesteld dat het doosje en de blister vervalst is, meldt de inspectie

Jakavi een geneesmiddel dat gebruikt wordt door mensen met een zeldzame vorm van beenmergkanker, myelofibrose. Het medicijn wordt alleen op recept verstrekt, via apotheken in het ziekenhuis. Patiënten krijgen het middel vaak mee naar huis. Er zijn alleen vervalste verpakkingen van 15 milligram aangetroffen.

'De bittere pil'
In de ZEMBLA-uitzending ‘De bittere pil’ komt naar voren dat veel van onze pillen in India en China worden gemaakt. ZEMBLA laat voorbeelden zien van farmaceutische bedrijven in India die tijdens de productie van geneesmiddelen of met testresultaten gemanipuleerd hebben. Hiervan zijn ook pillen op de Nederlandse markt gekomen. Volgens Huub Schellekens, hoogleraar farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht kon deze fraude ontstaan “omdat toezicht ontbrak en er ontzettend veel geld te verdienen valt.”

Kijk hier een fragment uit de 'De bittere pil':

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn