Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Veiligheid bij gaswinning genegeerd'

09-01-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
kamp-geen-nieuwe-langetermijncontracten
Veiligheid heeft geen enkele rol gespeeld bij de gaswinning in Groningen. Het ging het ministerie van Economische Zaken, de NAM en ook de toezichthouder om de opbrengst. Dat staat in een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de NOS en RTV Noord hebben ingezien. Het rapport is nog niet definitie f.
Er staan veel kritiekpunten in het document. Zowel het ministerie als de NAM maar ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) krijgen ervan langs. ,,De partijen zagen tot begin 2013 het effect van de aardbevingen als beperkt; het was slechts een schaderisico dat vergoed kon worden. Veiligheidsrisico’s voor burgers werden niet onderkend".

GroenLinks en de ChristenUnie willen opheldering van de ministers Kamp en Opstelten over een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Van Tongeren (GroenLinks)  spreekt van vernietigende conclusies. 'Steeds is het geld van gaswinning boven de veiligheid van mensen gesteld.' ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber noemt het schokkend dat ook bij het ministerie van Economische Zaken en de toezichthouder geen aandacht was voor veiligheid. 

Provincie Groningen wil gasbesluit aanvechten

De provincie Groningen stapt vrijwel zeker naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp. Dat meldt gedeputeerde William Moorlag maandag.
De minister van Economische Zaken besloot om komend jaar 3 miljard kuub aardgas minder te winnen dan oorspronkelijk het plan was. Moorlag wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. 'De draagkracht in Groningen voor de gaswinning neemt af', zegt hij. ' Het wordt tijd dat de Raad van State gaat kijken of de veiligheid van de Groningers in het geding is. Laat ze maar oordelen of er nu gas wordt gewonnen op een verantwoord niveau of dat de gaskraan verder dicht moet. '
Gedeputeerde Bote Wilpstra onderzoekt op dit moment op welke juridische gronden de provincie het besluit kan aanvechten. Minister Kamp heeft zijn eindrapport van het gasbesluit nog niet gepubliceerd. Zodra dit is gebeurd, naar verwachting over een aantal dagen, kan de provincie de gang naar de Raad van State maken.
Moorlag vindt ook dat de NAM te traag is met het verhelpen van schade en het verstevigen van woningen. Volgens de gedeputeerde moet de minister samen met de NAM een andere koers gaan varen om het vertrouwen van de Groningers te herstellen. ' De minister beloofde om snel te zorgen voor veilige huizen, maar de uitvoering daarvan verloopt uiterst stroef ', aldus Moorlag.
Tientallen actievoerders wachtten Kamp bij het Groningse provinciehuis op. Zo eiste de Groninger Bodem Beweging dat de minister stopt met de gaswinning en met meer geld over de brug komt.

Hulp voor gedupeerden bevingsschade

Groningers die na een aardbeving een schademelding doen bij het Centrum Veilig Wonen, dat de schadeafhandeljng van de NAM heeft overgenomen, kunnen hulp krijgen van een begeleider bij de afwikkeling. Op die manier wordt de schademelder van een last bevrijd. Dat is maandag besloten in de Dialoogtafel, een gespreksgroep met daarin de NAM, gedupeerde bewoners en overheden.
De manier waarop de schade wordt afgehandeld, is op de schop gegaan na forse kritiek van de Vereniging Eigen Huis. Die vond dat de schademelder te weinig centraal stond.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.