Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Topsporters ten onder

  •  
27-05-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
308 keer bekeken
  •  
topsporters-ten-onder
Marco Pantani, Diego Maradonna en George Best raakten na hun loopbaan aan lager wal. Aan de vooravond van het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen bekijkt Zembla in de documentaire 'Topsporters ten onder' of Nederlandse sporters te maken hebben met dezelfde problemen. Zembla sprak met de voetballers John de Wolf, Glen Helder en Gert Jakobs over het zwarte gat na de carrière en met turnster Renske Endel over de zware psychische belasting tijdens de sportloopbaan.
Zwart gat
Het is de droom van iedere sporter: overwinningen, roem en fans die aan hun voeten liggen. Maar na de carrière wacht het zwarte gat. Hier kreeg John de Wolf, jarenlang 'Mister Feijenoord' en tevens achtvoudig international ook mee te maken. Hij was razend populair eind jaren 80 en begin jaren 90. Zijn fans noemden hem Big John en de God van Rotterdam.

Maar dat veranderde toen De Wolf vier jaar geleden stopte met het profvoetbal. De Wolf is nu trainer bij de amateurclub SVV/SMC in Schiedam. Meer dan dat heeft hij niet omhanden. De Wolf: "Als ik 's morgens op sta, dan heb ik eigenlijk geen doel om de dag te vullen."
Randje
Gert Jakobs, beroepswielrenner van 1984 tot 1992, heeft te maken met dezelfde problemen. Hij deed mee met de Olympische Spelen en reed bij verschillende Nederlandse wielerploegen. Nadat hij tien jaar geleden stopte, deed hij al veel pogingen om weer aan het werk te komen, maar tevergeefs, tot grote frustratie van Jakobs.

"Ik heb er heel veel moeite mee. Ik heb op het randje gezeten en gedacht dit komt niet goed. Een tijdje geleden had ik maar een tientje op zak en toen dacht ik terug aan de wielertijd toen het allemaal veel makkelijker ging."

Psychisch dal
Ook tijdens hun loopbaan kunnen sporters in een gat belanden. De turnster Renske Endel stopte vorig jaar met haar zeer succesvolle carrière. Drie jaar geleden haalde ze zilver tijdens de wereldkampioenschappen turnen, maar om deze successen te halen ging Endel wel door een psychisch dal. Ze liep lang te tobben of het niet beter zou zijn om te stoppen. Vanaf haar veertiende bestond haar leven uit maar een ding en dat was turnen. Endel: "Ik had altijd het gevoel dat ik, als ik zou stoppen minder waard zou zijn. Ik werd altijd gezien als Renske de turnster en wat als ik geen turnster meer zou zijn?".

In de uitzending van Zembla pleit psychiater Bram Bakker voor een betere psychologische begeleiding van sporters tijdens de carrière, zodat problemen besproken worden en de kansen op een zwart gat na de carrière verminderen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.