*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Toegangsverbod voor ZEMBLA-journalist Ton van der Ham: hij mag UMC Utrecht een jaar lang niet binnen

Leestijd: 3 minuten

ZEMBLA-journalist Ton van der Ham kreeg donderdagochtend een officiële ontzegging van het UMC Utrecht op de deurmat. Hij mag het ziekenhuis een jaar lang niet binnen. Behalve bij spoedeisende hulp of acute psychiatrische hulp. Doet hij dit toch dan wordt hij meteen aangehouden en overgedragen aan de politie.

De perswoordvoerder van het ziekenhuis noemt de maatregel ‘gebruikelijk’. De ontzegging heeft alles te maken met wat gebeurde op 13 april dit jaar. Van der Ham belde het ziekenhuis over de ontzegging en de motivatie van het UMC Utrecht:

Lezing over openheid
Journalist Van der Ham werd 13 april opgepakt bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden, gaf de lezing. Zij had Van der Ham gevraagd om aanwezig te zijn. Het ziekenhuis weigerde Van der Ham de toegang en er ontstond een discussie met de perswoordvoerder.

Uiteindelijk mocht Van der Ham Cullen na afloop van de lezing in het ziekenhuis interviewen. Terwijl hij zijn camera opstelde werd Van der Ham door de beveiliging van het ziekenhuis aangehouden en overgedragen aan de politie. Uren later werd hij vrijgelaten. De SP stelde Kamervragen over de kwestie.

Politie kwam ontzegging brengen
Wat heel vreemd is: de ‘officiële toezegging’ van het ziekenhuis zat in een envelop van de politie en is door een politieman bij de verslaggever door de bus gedaan. ‘Dat was zeker niet de bedoeling’, aldus Mary Hallebeek, woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Volgens Hallebeek heeft het UMCU de politie verzocht om de brief te versturen. ‘De Officier van Justitie wilde niet dat dit zou gebeuren.’

Waarom de politie hierin toch samengewerkt met het UMCU kon politiewoordvoerder Berhard Jens donderdag nog niet zeggen. Jens spreekt van een ‘overijverige diender’ die dit niet had mogen doen. Vrijdagochtend vroeg zou de politie met een schriftelijke verklaring komen. Die is nog niet binnen.

Video aanhouding Ton van der Ham en daaronder de ontzegging van het UMC Utrecht: