*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Taxichauffeurs protesteren voor 'gelijkwaardiger speelveld'

Leestijd: 2 minuten

Een paar honderd taxichauffeurs voeren in Amsterdam actie voor een gelijkwaardiger speelveld op de taximarkt. Ze lopen in een protestmars door de stad en bieden op de Dam wethouder Sharon Dijksma (vervoer) een petitie aan. De chauffeurs willen naar eigen zeggen dezelfde regels voor alle rijders, of ze nu werken voor een taxicentrale of bijvoorbeeld Uber.

Organisator vakbond FNV had vooraf aangekondigd dat er 1200 taxichauffeurs zouden meelopen, maar het waren er volgens een woordvoerder een paar honderd.

De chauffeurs willen dat de gemeente ingrijpt. In Amsterdam rijden zeker 6000 taxichauffeurs, van wie er 4500 zijn aangesloten bij een zogeheten TTO (Toegelaten Taxiorganisatie). 

FNV Taxi noemt speelveld 'oneerlijk'
"Sinds de komst van platforms die werken met app-boekingen en de liberalisering van de taxisector is er sprake van een oneerlijk speelveld. Dit heeft negatieve gevolgen voor de TTO’s (toegelaten taxiorganisaties) en de zelfstandige chauffeurs die voor hen rijden", schrijft FNV Taxi in de aankondiging van de demonstratie. 

Minke Jansma van FNV Taxi: "De problemen stapelen zich op. Bij velen staat het water aan de lippen, de markt is verzadigd. Bovendien is er sprake van oneerlijke concurrentie en schijnconstructies. We eisen volumebeleid: een gemeente moet kunnen ingrijpen als er te veel chauffeurs zijn."

Uber zegt dat er wel gelijk speelveld is
Uber is het niet eens met de stelling van FNV over het 'oneerlijke speelveld'. Alle taxichauffeurs, ook de chauffeurs die via Uber rijden, voldoen aan dezelfde eisen en regels, waaronder de vakbekwaamheidseis, taxivergunning en chauffeurskaart, zegt het bedrijf. 

Volg ZEMBLA op Instagram

Bron: ANP/FNV/Uber