Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Suriname ziet 'failed state' opmerking minister Blok als 'afgehandelde zaak'

14-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
Stef Blok 3
De Surinaamse regering doet de omstreden uitspraken van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken over het land af als een 'afgehandelde zaak en gaat over tot de orde van de dag'. Dat heeft het Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken donderdag in een verklaring laten weten.
Die kwam nadat een vertegenwoordiger van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen week naar Suriname was afgereisd om de excuses van Blok opnieuw aan te bieden, aldus de verklaring uit Paramaribo. Tijdens een besloten bijeenkomst in juli noemde Blok Suriname een ‘failed state’.
Tweede Kamerdebat
Ook zei hij dat er nergens op de wereld succesvolle multiculturele samenlevingen zijn. Tijdens het Tweede Kamerdebat hierover vorige week, zei Blok dat Suriname zijn excuses tot op dat moment niet had aanvaard.
Deel oppositie zegt vertrouwen in minister Blok op
Dat Suriname de excuses in eerste instantie niet aanvaardde was omdat Blok zijn woorden niet terugnam. Ook deden de uitspraken Suriname extra pijn omdat de multi-etnische samenstelling van de bevolking juist als een fundament van het land wordt gezien.
19 miljoen euro
Suriname benadrukt in de verklaring dat in eventuele komende besprekingen met Nederland het vrijgeven van de 19 miljoen euro die het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft onderschept, hoog op de agenda moet staan. Dit bedrag was in mei door de Centrale Bank van Suriname naar Nederland gestuurd.
Het OM onderzoekt of het om een witwasoperatie gaat. Volgens Suriname gaat het om geld van Surinaamse banken dat gebruikt wordt voor het nakomen van internationale verplichtingen.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen reactie op de verklaring uit Suriname.
Bron: ANP

Meer over:

stef blok
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.