*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Streepjescode verplicht voor medicijnen: nieuwe regels om veiligheid te verbeteren

Leestijd: 2 minuten

Geneesmiddelen die worden verkocht op doktersvoorschrift moeten vanaf zaterdag zijn voorzien van een speciale streepjescode waarmee de echtheid van het middel kan worden aangetoond. Dat meldt de Europese Commissie. Apotheken, ook online, en ziekenhuizen moeten de code controleren voor ze het geneesmiddel aan een patiënt geven.

De maatregel is bedoeld om vervalsingen van geneesmiddelen tegen te gaan en daarmee de veiligheid en kwaliteit van in de EU verkochte geneesmiddelen te waarborgen. Farmaceutische bedrijven zijn voortaan verplicht een 2D-streepjescode en een antimanipulatiehulpmiddel op de verpakking aan te brengen.

Gevaarlijke geneesmiddelen
"Dit is een extra vangnet om burgers te beschermen tegen de gevaren van niet-toegelaten, ondoeltreffende of gevaarlijke geneesmiddelen", zegt EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid).

Geneesmiddelen die voor 9 februari zonder veiligheidsvoorzieningen zijn geproduceerd, mogen op de markt blijven tot hun vervaldatum.

De bittere pil
In Nederland komen vervalste en slecht werkende medicijnen vooral via de  illegale handel binnen. Er zijn zelfs enkele gevallen waarbij illegale geneesmiddelen in de apotheek zijn terechtgekomen, laat de ZEMBLA-uitzending 'De bittere pil' zien.

Bekijk een fragment uit de uitzending:


 Bron: ANP