*
iedere donderdag om 21.15 uur op NPO 2

Straf voor moeder uit 'Verdachte vaders'

Leestijd: 2 minuten

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De officier van justitie in Breda heeft dinsdagmiddag drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar geëist tegen Joyce L. wegens smaad en laster. De 49-jarige vrouw uit Westervoort zegt al jaren dat haar ex-man, Peter H., drie van hun vier kinderen heeft misbruikt. Bovendien beweert ze dat hij lid is van een kinderpornonetwerk. Dat terwijl de rechter hem in 2009 al op alle punten heeft vrijgesproken.

Verdachte vaders
Begin maart 2009 werd een gescheiden vader na zeven maanden voorarrest vrijgesproken van incest met drie van zijn kinderen. ZEMBLA sprak met de politie, het OM en de moeder die de aangifte deed in deze zaak.

Het Openbaar Ministerie had in de Bredase zedenzaak zelf om vrijspraak gevraagd, omdat de verklaringen van moeder en de kinderen niet geloofwaardig waren. Ook de bekentenis van vader was op ongeoorloofde wijze tot stand gekomen.

Na een echtscheiding is er vaak ruzie over de omgang met de kinderen. Een toenemend aantal vrouwen gebruikt een zeer zwaar middel om gelijk te krijgen: ze doen aangifte van seksueel misbruik door de vader. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van die beschuldigingen vals is. Maar de verhalen van de 'slachtoffers' zijn zo verschrikkelijk, dat de zedenpolitie ze vaak voor waar aanneemt.