*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Slechte voedseletiketten gevaarlijk voor mensen met allergie: ‘dat moet beter’

Leestijd: 2 minuten

Er moeten betere Europese richtlijnen komen voor waarschuwingen op voedseletiketten. Hiervoor pleiten onderzoekers van het UMC Utrecht en TNO naar aanleiding van hun onderzoek onder mensen met een voedselallergie die door onduidelijke waarschuwingen op voedseletiketten regelmatig een allergische reactie krijgen.

In totaal werden 157 mensen met een voedselallergie een jaar lang gevolgd. Bijna de helft, 46 procent, kreeg in die periode door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op voedseletiketten één of meerdere allergische reacties. Zes patiënten belandden hierdoor op de spoedeisende hulp.

Effecten op longen
Een allergische reactie kan variëren van jeukende ogen, overgeven of levensbedreigende reacties als zwellingen in de keel en effecten op longen en hart. Uit de analyses bleek dat in de helft van de producten waarop helemaal geen waarschuwing stond, toch allergenen zoals melk, ei, pinda of hazelnoot zaten. In producten waarop wel een allergenen waarschuwing stond, klopte deze niet altijd met wat in het product gevonden werd.

“Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat de onduidelijke allergiewaarschuwingen ook daadwerkelijk tot een groot aantal allergische reacties leiden. Mensen weten gewoon niet waar ze aan toe zijn en negeren dus ook regelmatig de etiketten omdat ze er niet van op aan kunnen”, zegt Marty Blom, onderzoeker van TNO. De patiënten vertoonden de meeste allergische reacties als gevolg van het eten van brood, koekjes en chocola, maar ook bijvoorbeeld bij soep, ijs of vleesproducten.

Betere regels
De onderzoekers willen dat er betere regels komen. In Europa zijn ongeveer 22 miljoen mensen, 3 procent van de Europese bevolking, allergisch voor bepaalde soorten voedsel. “Bedrijven en overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor goede signalering van allergenen”, zegt Geert Houben, Principle Scientist bij TNO en hoogleraar bij UMC Utrecht. “Daarvoor moet juiste Europese regelgeving komen die aangeeft wanneer er wel of niet gewaarschuwd moet worden voor dit probleem.”