*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Slachtoffer medische misser UMCU overleden

Leestijd: 2 minuten

De terminaal zieke patiënt Adrienne Cullen is op 31 december 2018 overleden. Dat meldt NRC. Door een medische fout van het Universitair Medisch Centrum Utrecht werd de kanker van Cullen veel te laat ontdekt. De vrouw streed jarenlang voor openheid in UMCU.

Op 10 december ontving Cullen in Ierland nog een eredoctoraat in rechten vanwege haar inzet voor transparantie na een medische misser.

Medische misser
Adrienne Cullen gaat in 2011 naar het UMC, omdat ze vocht verliest. Tijdens een routine-ingreep waarbij ze onder narcose gaat, haalt haar arts wat weefsel uit de baarmoederhals. Dat laat hij haar echter niet weten. Het weefsel blijkt kwaadaardig, maar de arts ziet die uitslag niet. De vrouw weet van niets en vraagt daarom niet waar de uitslag blijft.

Twee jaar later komt de fout aan het licht, maar de kanker heeft zich al uitgezaaid. Cullen is boos. "Ik ga niet dood aan kanker, ik sterf aan medische nalatigheid", zegt ze in een interview met NRC.

Het ziekenhuis betaalt uiteindelijk een recordschadevergoeding van 3,5 ton aan Cullen vanwege de ernstige medische misser.

Boek
Binnenkort verschijnt een boek van Cullen over haar jarenlange strijd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn