Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Shell wil beloning topmanagement aan CO-2 doelen verbinden

03-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shell moerdijk ANP
Shell gaat kortetermijndoelen stellen om zijn CO2-uitstoot te verminderen en zal de beloning van het topmanagement daaraan verbinden. Dat heeft topman Ben van Beurden gezegd tegen de Financial Times
Het olie- en gasconcern staat onder druk van een groep 'groene aandeelhouders'. Volgens Shell wordt met de aandeelhouders nog gesproken over de beoogde percentages, maar raakt het plan de beloning van mogelijk 1200 topmedewerkers. Het nieuwe beloningsbeleid moet op de aandeelhoudersvergadering in 2020 worden goedgekeurd.
Niet snel genoeg
Shell kondigde vorig jaar aan om de CO 2 -uitstoot van Shell-producten te halveren in 2050. Dat ging sommige investeerders niet ver genoeg. Die wilden concrete maatregelen, maar Van Beurden hield de boot tot nog toe af uit vrees dat het bedrijf zich alleen maar in de vingers zou snijden.
Shell wil volgens de krant nu zijn voetafdruk met zo'n 20 procent verkleinen in 2035 en vanaf 2020 ieder jaar specifieke doelstellingen formuleren voor een periode van drie tot vijf jaar. Van Beurden zegt dat "de dialoog" met investeerders tot deze "evolutie" heeft geleid.
Reactie pensioenfonds ABP
Een van de 'groene beleggers' is pensioenfonds ABP. Voorzitter Corien Wortmann vindt het een belangrijke stap. "Dat Shell nu haar ambitie heeft verankerd in haar beloningsbeleid biedt meer vertrouwen dat Shell zich ook echt hieraan committeert", aldus Wortmann. Ze zegt met Shell in gesprek te blijven en de voortgang "met belangstelling" in de gaten te zullen houden. "We hopen dat andere bedrijven Shell zullen volgen."
Een "interessant voorstel", reageert Milieudefensie. "Maar we moeten niet vergeten dat Shell's klimaatambities nog steeds ernstig onvoldoende zijn en dat Shell-managers ook nog steeds bonussen krijgen voor olie- en gaswinning."
'Shell betaalt 0 euro winstbelasting in Nederland'
Vorige week kwam Shell nog in het nieuws omdat het bedrijf in Nederland volgens Trouw geen winstbelasting betaalt. Ingewijden zouden dat hebben gemeld aan de krant en een vertrouwelijk intern document van het ministerie van financiën ondersteunt de bevinding.
Shell reageerde fel op het bericht in Trouw: " Shell volgt de belastingregels die voor alle bedrijven in Nederland gelden," zegt Marjan van Loon, President-Directeur van Shell Nederland. "En de Belastingdienst weet precies wat wij doen. Daar hoort het gesprek over onze belastingaangifte ook thuis, niet in de krant."
Bron: ANP/Trouw/Shell

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.