Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

RIVM: maatregelen tegen legionella in afvalwaterzuivering

13-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
Legionella 1
Bij 81 afvalwaterzuiveringsinstallaties is mogelijk sprake van een verhoogd risico op verspreiding van legionella naar de omgeving. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert daarom om, in afwachting van verder onderzoek, maatregelen te nemen.
Lees hier het hele rapport
Niet gebruiken
In het verschenen rapport geeft het RIVM advies om open waterbassins met beluchting af te dekken zodat legionella zich niet kan verspreiden. In het water dat uit de zuivering komt, kunnen nog legionellabacteriën zitten. Het is daarom belangrijk om gezuiverd afvalwater niet te gebruiken voor werkzaamheden of processen waarbij dat water verneveld wordt, stelt het instituut. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij schoonmaakwerkzaamheden bij bedrijven. Ook moeten er beschermingsmaatregelen voor medewerkers komen, zoals mond- en neusmaskers.
Ernstige longontsteking
Sinds 2012 neemt het aantal patiënten met legionella in Nederland toe. De legionellabacterie kan onder andere veteranenziekte (ernstige longontsteking) veroorzaken. En terwijl de legionellabacterie steeds meer slachtoffers maakt, vooral onder mensen met een verminderde weerstand, blijkt de opsporing van de bron buitengewoon lastig. Slechts in een enkel geval wordt de besmettingshaard gevonden, zodat veel patiënten er nooit achterkomen waar en waardoor ze zijn besmet.

Het RIVM stelt nu in het rapport dat ‘de afgelopen jaren een aantal patiënten ziek is geworden door het inademen van legionellabacteriën die waarschijnlijk uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie komen.’ Daarom onderzoeken het RIVM en Omgevingsdiensten bij hoeveel van deze waterzuiveringsinstallaties legionella vrij zou kunnen komen.

Installaties in kaart gebracht
In totaal zijn 709 installaties in kaart gebracht, waarvan 382 industriële afvalwaterzuiveringen en 327 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Op basis van een literatuurstudie heeft het RIVM bepaald wanneer groei van legionella in de installatie en verspreiding naar de omgeving het meest aannemelijk is.

Verder onderzoek
Volgens het RIVM is verder onderzoek nodig om te bepalen welke permanente aanpassingen in afvalwaterzuiveringsinstallaties mogelijke verspreiding van legionella kunnen tegengaan.
Bekijk onze uitzending: 'De jacht op legionella'
'Verspreiding had voorkomen kunnen worden'
Eerder bracht ZEMBLA naar buiten dat er internationaal-wetenschappelijke informatie voorhanden is die verspreiding van de legionellabacterie bij waterzuiveringsinstallaties in Son en Boxtel had kunnen voorkomen. Die informatie zagen de GGD’s Hart voor Brabant en Brabant-Zuidoost tijdens het bronnenonderzoek over het hoofd. In totaal raakten de afgelopen jaren in de omgeving van de installaties in Son en Boxtel zeker 22 mensen besmet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.