Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

RIVM: GenX aangetroffen in water van drie drinkwaterbedrijven

21-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Chemours / Dupont - lage foto
In het drinkwater van waterbedrijven Dunea, Evides en Oasen is de giftige stof GenX aangetroffen. Het gaat om kleine hoeveelheden tot 30 nanogram per liter. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIVM heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “Bij de gemeten concentraties GenX zijn geen effecten te verwachten voor de gezondheid van de bewoners door het drinken van kraanwater”, concludeert het RIVM.
Volgens de richtwaarden die door het RIVM zijn bepaald mag er maximaal 150 nanogram GenX aanwezig zijn in een liter drinkwater. De gemeten hoeveelheden liggen daar een stuk onder.
"RIVM concludeert hiermee dat bij deze concentraties GenX het kraanwater overal in Nederland veilig kan worden gedronken."
Het onderzoek is een momentopname. Daarom is afgesproken dat de drinkwaterbedrijven het gehalte aan GenX in het water blijven monitoren. "Zo kan een eventuele verandering en trend in een vroeg stadium worden gesignaleerd. Hierop kan dan indien nodig snel actie worden ondernomen, bijvoorbeeld door een tijdige (tijdelijke) stop op drinkwaterinname",  schrijft minister van Nieuwenhuizen in een brief aan de Kamer .
In totaal onderzocht het RIVM alle tien drinkwaterbedrijven. Bij de overige zeven trof het instituut geen GenX aan in het kraanwater.
Wat is GenX?
GenX is een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van teflon door het chemiebedrijf Chemours, de rechtsopvolger van DuPont. Chemours stapte over GenX omdat de stof PFOA (C8), waar teflon eerst mee werd geproduceerd, werd verboden. Technisch gezien is GenX niet één stof, maar een naam voor een techniek waarbij meerdere stoffen gebruikt worden.
Volgens Chemours is GenX minder giftig dan PFOA, maar toxicologen zeggen dat het vrijwel identiek is en dat de teflonproducent onmiddellijk moet stoppen met GenX.
Chemours loosde GenX in het oppervlaktewater bij Dordrecht. Rijkswaterstaat heeft een handhavingstraject opgestart, zo laat de minister weten: “Inmiddels zijn de eerste stappen doorlopen. Onder andere is nadere informatie opgevraagd bij het bedrijf om te onderzoeken waar de lozing vanuit de fabriek precies van afkomstig is.” Ook onderzoekt Rijkswaterstaat het rioleringsstelsel op het terrein van Chemours in Dordrecht.  Zo loopt er nu een intensief onderzoek naar het rioleringsstelsel van het hele terrein. Verder heeft Rijkswaterstaat onderzoek gedaan naar concentraties GenX in het afvalwater van het bedrijf. Het handhavingstraject zou volgens planning in het tweede kwartaal van 2018 moeten zijn afgerond.
De zaken tegen DuPont
In de ZEMBLA-uitzending  ‘Geheimen van de chemische industrie’  is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl DuPont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen twee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar. 
Ook de teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht heeft jarenlang hoge concentraties uitgestoten van het mogelijk kankerverwekkende PFOA. Momenteel voeren instanties verder onderzoek uit naar mogelijke gezondheidseffecten. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.