Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Risico op gezondheidsklachten door energiedrank bij 19000 tieners

05-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Energiedrank
Zo’n 19000 jongeren tussen de 13 en 18 jaar drinken regelmatig drie of meer blikjes energiedrank per dag. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Daarmee lopen zij een verhoogd risico op hartritmestoornissen en effecten op het centraal zenuwstelsel. 
het onderzoek van RIVM
Energiedrank
Het merendeel van de jongeren die minstens één keer per week drie of meer blikjes energiedrank per dag drinken, vertonen ook vaker ander risicogedrag. Zij roken en drinken meer alcohol dan jongeren die nooit energiedrank drinken. In 2015 dronk ongeveer 80 procent van de jongeren minder dan één keer per week of nooit energiedrank. De laatste jaren drinken jongeren minder energiedrank.  
Drie of meer blikjes
Er is specifieke aandacht nodig van de Jeugdgezondheidszorg en (kinder)artsen voor die groep jongeren die regelmatig drie of meer blikjes energiedrank per dag drinken. Dit is 1 à 2 procent van alle Nederlandse jongeren. Het gebruik kan nog beter gesignaleerd worden. Daarnaast is het van belang om voorlichting te geven en alert te zijn op energiedrankgebruik bij klachten.
Deze tabel toont voor de regio Utrecht het percentage jongeren in klas 2 en 4 dat wekelijks energiedrank drinkt, naar geslacht en opleidingsniveau.
tabel energiedrank
Eén blikje per dag
Het onderzoek sluit volgens het RIVM aan bij het huidige advies van het Voedingscentrum over energiedrank voor dertien- tot achttienjarigen: drink het liever niet, en anders maximaal één blikje per dag. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Verder wordt het iedereen afgeraden om het te combineren met alcohol, met andere cafeïnehoudende dranken en het niet te gebruiken voor of tijdens het sporten. Energiedranken zijn namelijk geen dorstlessers.
Andere stoffen in energiedranken
Vanwege het hoge gehalte aan suiker, zo’n zes à zeven suikerklontjes per blikje van 250 ml, dragen energiedranken ook bij aan de suikerconsumptie, net als andere frisdranken. Zodoende kan het ook leiden tot overgewicht. Dat geldt niet voor de drankjes die gezoet zijn met zoetstoffen, maar jongeren lijken vooral voor de niet-light-versies te kiezen.

Kijk ook onze uitzending 'De zoete verleiders' over de suikerlobby:
Bron: RIVM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.