Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Radboudumc wist niet dat Ciran het logo van het academisch ziekenhuis gebruikte

01-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
339 keer bekeken
  •  
ciran5
Op de website en het briefpapier van Ciran is het logo van academisch ziekenhuis Radboudumc terug te vinden. En Ciran benadrukt keer op keer dat haar behandelmethodes in samenwerking met het Radboudumc zijn ‘gevalideerd’. Hoe nauw is de samenwerking tussen Ciran en het ziekenhuis precies?
ciran5
Imago van betrouwbaarheid
De samenwerking met het Radboud is voor Ciran van groot belang. Het geeft de instelling een medisch-wetenschappelijk uitstraling en een imago van betrouwbaarheid. In antwoord op vragen van Zembla over de effectiviteit van de behandelingen verwijst Ciran nadrukkelijk naar het Radboud. ‘Onderdeel van ons wetenschappelijk onderzoek met het Radboudumc is hoe we deze categorie patiënten eerder kunnen onderkennen en hoe we meer voor hen kunnen gaan betekenen’, stelt Ciran in haar zogenaamde ‘position paper’. En: ‘Ciran werkt samen met het Radboudumc Nijmegen als preferred academic partner, zowel op wetenschappelijk gebied als op het gebied van zorginhoudelijke samenwerkingsinitiatieven’.
Gevraagd naar de wetenschappelijke onderzoeken die Radboudumc doet naar de behandelmethodes van Ciran stelt een woordvoerder van het ziekenhuis dat daar nog geen resultaten van bekend zijn.
'Verder onderzoek is aanbevolen'
In een eerdere reactie verwees Ciran ook naar het wetenschappelijke artikel ‘Is there a need for including spiritual care in interdisciplinary rehabilitation of chronic pain patients?’ (‘Bestaat er behoefte om spirituele zorg te betrekken bij interdisciplinaire revalidatie van patiënten met chronische pijn?’). Dit artikel is geschreven door enkele medewerkers van Ciran zelf en onderzoekers van het Radboud en de Universiteit van Maastricht en werd in 2014 gepubliceerd in het tijdschrift ‘Pain practice’, het kwartaalblad van de organisatie ‘World Institute of Pain’. Eén van de auteurs is professor Kris C.P. Vissers, voorzitter van het World Institute of Pain én hoofd van het expertisecentrum voor Pijn en Palliatieve Geneeskunde bij het Radboud.
Het onderzoek betreft een studie naar literatuur over dit onderwerp. Belangrijkste conclusie: ‘Verder onderzoek is aanbevolen om de aanvullende waarde van spirituele zorg na te gaan in de kontext van een multidimensionaal zorgtraject.’
Het Radboud verwijst jaarlijks ook ongeveer tweehonderd patiënten door naar Ciran. Sterker, bij het Pijnbehandelcentrum van het Radboud krijgen patiënten een ‘gezamenlijke behandeling’ door Ciran en het Radboud. Op de website van het Radboud valt over deze behandeling onder meer het volgende te lezen:
‘Maar laat ik het lopen,
Laat ik me gaan?
Kan ik het leven, daarvoor alles geven?
Ik leg de woorden in mijn mond,
ik blijf gezond!
Het Radboudumc pijncentrum en Ciran gaan voor resultaat’
'Het was het Radboudumc niet bekend dat ons logo op briefpapier van Ciran werd gebruikt'
De woordvoerder stelt dat het Radboudumc niet verantwoordelijk is voor de patiënten die worden doorverwezen naar Ciran. Deze patiënten worden behandeld op de locatie van Ciran in Groesbeek. De artsen van het Radboud die de patiënten doorverwijzen zijn ‘op consultbasis betrokken bij de behandeling’, aldus de woordvoerder.
‘Bij een aantal patiënten zijn dus artsen van het Radboudumc als medebehandelaar betrokken. Dit houdt niet in dat zij medeverantwoordelijk zijn voor de gehele behandeling, maar vanzelfsprekend wel voor dat deel waar zij zelf bij betrokken zijn. Hun inzet geschiedt onder de verantwoordelijkheid van de revalidatieartsen van Ciran, die als hoofdbehandelaar medisch eindverantwoordelijk zijn.’
Het gebruik van het logo van het Radboudumc op het briefpapier van Ciran is, zo blijkt, niet volgens afspraak. ‘Het was het Radboudumc niet bekend dat ons logo op briefpapier van Ciran werd gebruikt. Over het gebruik van ons logo op andere communicatie-uitingen, waaronder het briefpapier van Ciran, worden binnenkort nadere afspraken gemaakt. Ciran heeft er in overleg met Radboudumc voor gekozen om het logo gebruik op het briefpapier op te schorten.’
Ciran heeft het logo van het Radboudumc inmiddels van haar briefpapier verwijderd.
Ook logo Nederlands Instituut voor Psychologen gebruikt
‘Het lijkt er op dat we moeten concluderen dat Ciran onterecht ons logo gebruikt’, aldus het NIP.
Op haar website meldt Ciran dat zij een samenwerkingsverband heeft met verschillende ‘gerenommeerde kennisinstituten’. Daaronder zijn een aantal logo’s afgebeeld, waaronder die van het Radboud UMC en Revalidatie Nederland. Ook het logo van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) is hier te zien.
In het Jaarboek 2015 van Ciran wordt gesteld dat haar interne opleidingen zijn gecertificeerd door onder andere het NIP en dat er jaarlijks een visitatie plaats vindt. Het NIP laat weten dat zij nooit visitaties bij Ciran heeft gedaan en dat zij ook geen samenwerkingsverband met Ciran heeft. ‘Het lijkt er op dat we moeten concluderen dat Ciran onterecht ons logo gebruikt’, aldus het NIP.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.