Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PvdA wil plan om leegstand tegen te gaan

25-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
luchtkastelen-in-de-polder
De leegstand van kantoren, winkels en bedrijfsgebouwen moet worden aangepakt. Dat vindt de PvdA. De regeringspartij wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) hier samen met gemeenten en provincies een plan voor maakt. Als het aan de PvdA ligt, moeten eigenaren van leegstaande panden gedwongen kunnen worden om hun verlies te nemen en mee te werken aan sloop- of herontwikkelingsplannen.
PvdA-Tweede Kamerlid Albert de Vries stelt dat donderdag voor in een Kameroverleg met Schultz. De miljoenen vierkante meters aan leegstand zorgen volgens De Vries voor verloedering en een gevoel van onveiligheid.
Hij vindt ook dat de herontwikkeling van leegstaande panden voorrang moet krijgen op nieuwbouwplannen. De winst die kan worden gemaakt als een gebouw een nieuwe functie krijgt, moet volgens De Vries worden gebruikt om verliezen van sloop van andere gebouwen af te dekken.
D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt het PvdA-plan niet ver genoeg gaan. Ook daarmee blijft volgens hem het probleem bestaan dat niemand verantwoordelijk is en iedereen wegkijkt of naar elkaar wijst, zegt hij. ,,Het is tijd voor concrete actie en echte verantwoordelijkheid, niet voor het opnieuw maken van een plan.'' Verhoeven wil dat het Rijk provincies die in gebreke blijven dwingend oplegt leegstand aan te pakken.

Nederland staat vol met grote gebouwen en kantoren die leeg staan. Met die lege panden kan een oppervlakte van 8 miljoen vierkante meter bebouwd worden. Dat zijn 1600 voetbalvelden, maar er zijn voor deze panden geen huurders te vinden.  ZEMBLA onderzocht de oorzaak en de gevolgen van de vastgoedzeepbel die groter is dan ooit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.