*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Provinciale Staten Gelderland willen spoeddebat na ZEMBLA-uitzending 'De kunstgrasberg'

Leestijd: 3 minuten

Partijen in Provinciale Staten van Gelderland eisen een spoeddebat naar aanleiding van de uitzending 'De kunstgrasberg' van ZEMBLA . De Gelderlander meldt dat SP het verzoek dat gesteund wordt door GroenLinks en Partij voor de Dieren, heeft ingediend. De partijen willen opheldering van het provinciebestuur waarom niet is opgetreden tegen het Barneveldse bedrijf Vink.

In ZEMBLA is te zien dat afvalverwerker Vink kunstgrasvelden die gerecycled zouden moeten worden,  onder meer doorverkoopt aan het buitenland.  Ook blijkt het bedrijf al meer dan een jaar in overtreding te zijn, zo blijkt uit bezoekverslagen van de Omgevingsdienst van Gelderland.  Ambtenaren  spreken van "ernstige overtredingen".

De provincie gedoogt de overtredingen echter, zo blijkt uit de uitzending 'De kunstgrasberg', omdat Vink een belangrijke partner in de afvalverwerking zou zijn en omdat er uitzicht is op een ruimere vergunning. "Waar moeten we anders met het afval naartoe?", vraagt VVD-gedeputeerde Conny Bieze zich in de uitzending af. 

Haar uitleg zorgde volgens de Gelderlander voor veel kritische reacties. "SP-Statenlid Paul Kusters zegt dat de provincie altijd hoog van de toren blaast als het gaat om de vermenging van onderwereld en bovenwereld, maar de andere kant op kijkt als ze zelf moet ingrijpen. Hij wil in het debat weten of deze houding structureel is", schrijft de Gelderlander. 

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn