*
iedere donderdag om 21.15 uur op NPO 2

PostNL negeert ultimatum FNV: acties volgen

Leestijd: 3 minuten

PostNL heeft het ultimatum van FNV over de zogenoemde combibundel naast zich neer gelegd. Dat schrijft het postbedrijf in een officiële reactie. FNV zegt dat er acties volgen en mogelijk stakingen. De vakbond beslist in een later stadium over wat voor acties er komen en wanneer.

Bekijk ons dossier van PostNL

PostNL wil met de ‘combibundel’ dat postbezorgers de post zelf gaan sorteren op straat. Nu gebeurt dat nog door postvoorbereiders in de sorteercentra. Door deze plannen zouden er vijfhonderd banen verdwijnen bij de postvoorbereiders. 

Minder post
Het postbedrijf gaf in een brief aan FNV aan dat de veranderingen van de combibundel noodzakelijk zijn om als bedrijf overeind te blijven in een markt waar elk jaar tien procent minder post wordt aangeboden.

Volgens het bedrijf worden weliswaar bepaalde taken bij de postvoorbereiding weggehaald waardoor daar banen verdwijnen, maar ontstaan op andere plaatsen nieuwe functies. Bovendien krijgen de postbodes nog altijd gesorteerde bundels post om te bezorgen.

Feedback
PostNL zegt al sinds vorig jaar bezig te zijn met de plannen in overleg met de vakbonden en de ondernemingsraad. Op basis van hun feedback zijn aanpassingen gemaakt. PostNL wil de combibundel gefaseerd gaan invoeren.

Bij PostNL werken 20.000 postbezorgers en postbodes.

Bekijk ook onze laatste uitzending over de pakketsorteerders bij PostNL:

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Bron: ANP