*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

‘Oud-medewerkers Defensie ontevreden over RIVM-onderzoek’

Leestijd: 3 minuten

Ex-medewerkers van Defensie zijn ontevreden over het RIVM-onderzoek naar chroom-6 en de schaderegeling. Ze willen daarover een deskundigenverhoor afdwingen bij het Gerechtshof. Dat meldt de Volkskrant

Chroom-6 zit in verf om roestvorming tegen te gaan. Het wordt tegenwoordig alleen nog bij de luchtmacht gebruikt. Defensie zoekt naar alternatieven voor de verf.

Kankerverwekkend
Defensie wist decennia dat de stof kankerverwekkend is, maar vertelde dit niet tegen de werknemers. Afgelopen jaar heeft het ministerie excuses aangeboden en is er een compensatieregeling gekomen voor slachtoffers.

Onvolledig en onjuist
Afgelopen woensdag stonden oud-werknemers voor het gerechtshof in Den Bosch. Ze zijn woedend over de collectieve schaderegeling die het ministerie vorig jaar heeft opengesteld en noemen de rapportage van het RIVM onvolledig en onjuist. Hun advocaat Rob Bedaux dient namens de Stichting Gedupeerden Gevaarlijke Stoffen NL POMS een verzoek in om deskundigen te kunnen horen over het RIVM-onderzoek.

'Stank voor dank'
"Ze hebben ons willens en wetens blootgesteld aan chroom-6 en andere rotzooi. Zoveel mensen zijn ziek geworden of gestorven. Ik heb 31 jaar met liefde gewerkt bij Defensie, maar je krijgt stank voor dank", zegt Henk Coort (60) in het Paleis van Justitie in Den Bosch tegen de Volkskrant.

De voorzitter van het Hof beslist over zes weken of het verzoek tot het horen van deskundigen wordt toegewezen. 

Lees de hele reportage van de Volkskrant hier.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn