*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Oplossing recylingsprobleem kunstgras? Denen bouwen fabriek in Nederland

Leestijd: 2 minuten

De Deense kunstgrasmattenrecycler Re-Match wil een fabriek bouwen in Nederland. Het bedrijf dat als een van de weinigen in Europa volledig oude kunstgrasmatten recyclet, was te zien in de ZEMBLA-uitzending 'De Kunstgrasberg'. De komst van het bedrijf naar Nederland zou een oplossing kunnen betekenen voor het probleem dat we hier hebben met de verwerking van afgedankte kunstgrasmatten.

In totaal bouwt Re-Match 24 fabrieken in Europa. "De eerste fabriek buiten Denemarken zal in Nederland worden gebouwd om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar een duurzame en circulaire oplossing voor het verwerken van versleten kunstgras."

ZEMBLA was in de fabriek in Denemarken:

TUF en Vink
De verwerking van afgedankt kunstgras werd voorheen gedaan door de bedrijven Vink en TUF. Maar beiden bedrijven sloegen veel matten op op hun terrein en maakten zich schuldig aan overtredingen.

ZEMBLA onthulde in de uitzending 'De Kunstgrasberg' dat afvalbedrijven weliswaar geld ontvingen voor het recyclen van kunstgras, maar het materiaal in feite opsloegen zonder enige vorm van recycling te hebben toegepast. Bij Vink spraken ambtenaren van “ernstige overtredingen”.  Ook TUF heeft het al twee jaar aan de stok met de inspectie en de Omgevingsdienst. 

Fragment uit 'De Kunstgrasberg':