Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onrust in Silicon Valley

  •  
28-08-2001
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
onrust-in-silicon-valley
"Een bloedbad, een luchtbel, de keizer zonder kleren." Ook Nederlanders in het Amerikaanse Silicon Valley zijn tot de conclusie gekomen dat de bomen niet tot de hemel reiken. Tot voor kort kreeg ieder internetbedrijf miljoenen dollars los van investeerders voor de start van het bedrijf. Na de crash, vorig jaar, van technologiebeurs Nasdaq is alles anders. Voor het eerst in de geschiedenis van het computermekka is er sprake van massa-ontslagen en gaan honderden bedrijven failliet.

Aangetrokken door de astronomische winsten trokken honderden Nederlanders de afgelopen 20 jaar naar Silicon Valley. Computerwhizkids en entrepreneurs maakten er superwinsten. Arthur van Hoff startte vijf jaar geleden het softwarebedrijf Marimba dat binnen een paar jaar uitgroeide tot een miljoenen-bedrijf met 300 medewerkers. Met twee miljoen aandelen op zak was Van Hoff vorig jaar op papier nog 250 miljoen gulden waard. Het afgelopen jaar is zijn vermogen geslonken tot 13 miljoen gulden en moet Marimba medewerkers ontslaan. "Het is allemaal funny-money, monopolygeld", zegt Van Hoff. "Dat geld heb ik nooit op de bank gehad, ik kon er geen auto's van kopen."

Verloren
Veel Nederlanders hebben het afgelopen jaar miljoenen dollars verloren, sommigen zelfs hun baan zoals Ron de Goeij uit Amsterdam. Ook hij was een van de vele goudzoekers in Silicon Valley maar werd al na 3 weken ontslagen bij een internetbedrijf. Nu roeit hij rondjes rondom het beruchte gevangeniseiland Alcatraz. "Ik heb daar nu alle tijd voor. Drie weken geleden kreeg ik het befaamde pinkslip-briefje, het roze, laatste salarisbriefje. Een dag later stond ik op straat. Als ik binnen een maand geen werk vind, ga ik terug naar Amsterdam." De Goeij, een ervaring rijker en een illusie armer, is inmiddels terug in Amsterdam.

Sommige Nederlanders vergelijken de internethype met de tulpenmanie uit de Gouden Eeuw in Nederland. Een tulpenbol had toen de waarde van een statig huis aan de Amsterdamse Herengracht. Maar na twee jaar kwam er een einde aan de hype, vergelijkbaar met de internetzeepbel nu in Silicon Valley."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.