*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Onderzoek naar hoge prijs reumamedicijnen

Leestijd: 2 minuten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar de markt van geneesmiddelen voor reuma. "Het valt ons op dat prijzen voor deze middelen hoog lijken te blijven ook al zijn er verschillende alternatieven voor de patiënt op de markt", zegt Bart Broers, zorgdirecteur bij de toezichthouder.

Hoogste kosten
Reumamedicijnen, zogeheten TNF-remmers, behoren tot de geneesmiddelen met de hoogste kosten voor ziekenhuizen en patiënten. Dat komt doordat ze relatief duur zijn en door grote aantallen patiënten worden gebruikt.

Concurrentie op de markt
Om er achter te komen hoe de concurrentie op deze markt werkt, vraagt de ACM informatie op bij onder andere ziekenhuizen, zorgverzekeraars, inkoopverbanden, patiëntenverenigingen en farmaceutische bedrijven. "Het gaat daarbij om informatie over prijzen en volumes, vergoedingen, kortingen, substitutiemogelijkheden en voorschrijfgedrag om erachter te komen hoe deze markt werkt", aldus de toezichthouder.

Farma fortuin
In 2016 onderzocht ZEMBLA in ‘Het farma fortuin’ waarom nieuwe medicijnen zo duur zijn en wie daaraan verdienen. Bekijk hier de uitzending:

Bron: ANP 
Volg ZEMBLA ook op LinkedIn