*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Onderzoek naar bijwerkingen vaccin tegen baarmoederhalskanker

Leestijd: 2 minuten

Het onderzoeksinstituut Lareb gaat de bijwerkingen van het vaccin tegen baarmoederhalskanker nog een keer onderzoeken. De zogenoemde HPV-vaccinatie moet meisjes vanaf 13 jaar beschermen. Het onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van buitenlandse media-aandacht voor het vaccin en het besluit van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) om de bijwerkingen nog een keer te bekijken.

De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes in het jaar dat ze 13 worden ter preventie van baarmoederhalskanker. In totaal werden 1142 meldingen, met 3833 mogelijke bijwerkingen, ontvangen na vaccinatie met Cervarix®. De meest gemelde bijwerkingen zijn: hoofdpijn (409), pijn (410), koorts (366), misselijkheid (281 ), duizeligheid (238) en vermoeidheid (167).

Eerder berichtte Lareb over 31 meldingen van langdurige vermoeidheid (>6 maanden). Het betrof meldingen met naast vermoeidheid zeer diverse klachten met in veel gevallen indrukwekkende en ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven. Veel van de meisjes hadden ook serieuze problemen op school die met deze vermoeidheid samenhingen. Het bijwerkingencentrum schrijft dat op basis van de analyse niet kan worden geconcludeerd dat er een mogelijke relatie is met de HPV-vaccinatie, maar dat deze ook niet kan worden uitgesloten.  Om een eventuele relatie te bevestigen of uit te sluiten werd aanbevolen aanvullend epidemiologisch onderzoek te doen.

Lareb start nader onderzoek naar de meldingen van langdurige vermoeidheid en meldingen waarbij sprake is van (bijna) flauwvallen in combinatie met duizeligheid. Hierbij zal navraag gedaan worden naar het beloop, de huidige klachten, of er nader medisch onderzoek is gedaan en/of er een diagnose gesteld is. Daarnaast zal ook gericht navraag gedaan worden naar klachten die kunnen passen bij POTS.

De herbeoordeling van de EMA richt zich op twee aandoeningen: het ‘Complex Regional Pain Syndrome’ (CRPS), een chronische pijn aandoening in armen en benen; en het ‘Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome’ (POTS), een aandoening die gekenmerkt wordt door een buitensporige stijging van de hartfrequentie bij het gaan staan zonder daling van de bloeddruk.

In 2008 maakte ZEMBLA de uitzending ‘Het omstreden kankervaccin’. Prominente Nederlandse wetenschappers waarschuwden toen al in ZEMBLA dat er te weinig bekend is over de effectiviteit en de lange-termijn effecten van de vaccins die waren ontwikkeld. Toch besloot de overheid de vaccinatie tegen het baarmoederhalsvirus op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma. In 2009 werd gekozen voor het middel Cervarix van fabrikant GlaxoSmithKline.