*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Onderwijsraad: doorstroom van vmbo naar havo moet beter

Leestijd: 3 minuten

Er moet meer worden gedaan om de problemen in de doorstroom van het vmbo naar de havo op te lossen. Dat stelt de Onderwijsraad. Volgens de organisatie is het wetsvoorstel gelijke kans op doorstroom vmbo-havo van minister Arie Slob (Onderwijs) een stap in de goede richting van een gelijke behandeling van leerlingen. Maar het is volgens de raad niet genoeg.

Het wetsvoorstel van Slob regelt dat overal dezelfde formele voorwaarden gaan gelden voor toelating van vmbo-leerlingen tot de havo. Dat maakt dat vmbo’ers in het hele land een gelijke kans hebben om door te stromen en het schept duidelijkheid voor leerlingen en ouders, zegt de raad.

Grote knelpunten
Het uitgangspunt van nieuw beleid moet volgens de raad zijn dat een diploma van de gemengde of theoretische leerweg (gl/tl) van het vmbo toegang geeft tot de havo. Op dit moment komt de werkelijkheid niet overeen met dit uitgangspunt omdat er grote knelpunten zijn in de aansluiting tussen het vmbo en het havo. "Die knelpunten worden met de voorgestelde wettelijke regeling niet weggenomen", schrijft de raad.

Dat komt doordat het vmbo inhoudelijk niet goed aansluit op havo. De raad adviseert daarom in te zetten op beleid dat die aansluiting verbetert.  De raad denkt daarbij aan maatregelen om leerlingen beter voor te bereiden op de overstap naar havo. 

Maatregelen
Dat kan bijvoorbeeld door opstroomklassen en schakelprogramma’s te stimuleren en door leerlingen beter te begeleiden bij het maken van een bij hen passende keuze voor een vervolgopleiding. Ook adviseert de raad betere begeleiding en het versterken van loopbaanoriëntatie -begeleiding om leerlingen beter voor te bereiden op het maken van hun keuze voor een vervolgopleiding. 

In de Tweede Kamer wordt maandag een groot onderwijsdebat gehouden.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn