*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

OM zoekt nieuwe getuigen in zaak overleden meisje Sharleyne

Leestijd: 3 minuten

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland is op zoek naar nieuwe getuigen in de zaak Sharleyne, het meisje dat in 2015 op achtjarige leeftijd midden in de nacht levenloos onderaan haar flat in Hoogeveen werd gevonden.

Nieuw onderzoek naar rol moeder bij de dood
Niemand weet of Sharleyne is gevallen, gesprongen of geduwd. In eerste instantie verdenkt de politie de moeder van het meisje van betrokkenheid bij haar dood, maar zij wordt vrij snel weer vrijgelaten. Sindsdien strijdt de vader van Sharleyne, Victor Remouchamps, voor vervolging van de moeder. Maar eenvoudig is zijn strijd niet: pas na veel moeite weet hij het OM te overtuigen de zaak opnieuw in behandeling te nemen. De moeder van Sharleyne beroept zich nog steeds op haar zwijgrecht.

Zelfmoord nagenoeg uitgesloten
Volgens Remouchamps, die wordt bijgestaan door advocaat Liesbeth Poortman, is het vrijwel ondenkbaar dat zijn dochter zelf over de railing van de galerij is gesprongen. Er zijn ook nooit klimsporen gevonden. Ook na een reconstructie van Sharleynes dood is gebleken dat het nagenoeg is uitgesloten dat ze zelf is gesprongen. Het Gerechtshof van Leeuwarden vindt het waarschijnlijk dat het meisje is geduwd of gegooid en heeft daarom besloten opnieuw de vervolging van haar moeder te onderzoeken. De zaak is inmiddels overgenomen door het Landelijk Parket.

‘Alle puzzelstukjes kunnen iets bijdragen’
Het Openbaar Ministerie zoekt nu nieuwe getuigen. Een nieuw rechercheteam doet nu onderzoek naar de zaak. persofficier Pieter van Rest. zegt hierover tegen RTV Drenthe:

"Laat mensen die iets gehoord of gezien hebben, ook als ze zelf vinden dat het onbenullig is, zich melden. Alle puzzelstukjes kunnen iets bijdragen om het plaatje compleet te maken."

ZEMBLA: ‘De zaak Sharleyne
In de reconstructie die ZEMBLA maakte over de dood van Sharleyne en de rol van Jeugdzorg, liet een kroongetuige weten wat hij zag op het moment van haar dood. Bekijk hier het fragment waarin hij zijn verhaal vertelt: