*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Dit zijn de vier verdachten van het neerhalen van vlucht MH17

Leestijd: 7 minuten

Het Openbaar Ministerie gaat vier mensen vervolgen voor het neerhalen van vlucht MH17. Ze worden verdacht van moord. Het proces moet op 9 maart volgend jaar beginnen. De verdachten zijn drie Russen en een Oekraïner. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin (48), zijn rechterhand Sergey Dubinskiy (56), diens assistent Oleg Pulatov (52) en garnizoenscommandant Leonid Kharchenko (47). Dat maakte Fred Westerbeke, de onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT), bekend.

Het viertal wordt op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst. ''Dit is waar we op gehoopt hadden'', zei een van de nabestaanden. Het handelen en de samenwerking van de vier verdachten hebben volgens het JIT geleid tot het neerhalen van MH17. Ze hebben niet zelf op de knop gedrukt , aldus Westerbeke.

Opsporingsberichten
Kort na de aankondiging publiceerde de politie op de eigen website vier afzonderlijke opsporingsberichten, waarop de verdachten ook te zien zijn op een foto. De politie verzoekt lezers die een vermoeden hebben over waar de vier verdachten zijn, contact op te nemen. "Benader hem niet zelf, maar neem waar u hem ziet contact op met de politie."

17 juli 2014
Vlucht MH17, onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Dat gebeurde boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. Het toestel werd geraakt door een Buk-raket van het Russische leger. Alle 298 mensen aan boord kwamen om het leven, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders.

Strelkov ontkent
Igor Strelkov, de rebellencommandant die wordt verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van MH17, heeft tegenover Russische media ontkend dat de rebellen in Oekraïne verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het passagiersvliegtuig in 2014.

De vier verdachten bevinden zich volgens het Kremlin in Moskou. Daar wachten ze de officiële aankondiging van de onderzoekscommissie in Nederland af.

Kritiek vanuit het Kremlin
Rusland heeft het onderzoek naar het neerschieten van het passagiersvliegtuig MH17 in het Oekraïense luchtruim als eenzijdig bekritiseerd. "Rusland had geen kans om deel te nemen aan het onderzoek naar deze vreselijke ramp, hoewel we dat vanaf het begin hadden aangeboden", zei een woordvoerder van het Kremlin.

De door Rusland gesteunde separatisten hebben ook woensdag weer Russische betrokkenheid met de lancering van de raket ontkend. "Het was technisch niet eens mogelijk om het Buk-systeem van Rusland naar de Donbass te vervoeren", zegt Andrej Poergin, plaatsvervangend regeringsleider in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

Het Buk-systeem dat voor de lancering werd gebruikt, kwam volgens de rebellen van de Oekraïense strijdkrachten. "Er was niemand in Donetsk die het had kunnen bedienen. De beschuldigingen waren daarom absurd. In plaats daarvan had Oekraïne het personeel om het systeem te bedienen. In Rusland is de apparatuur praktisch niet meer in gebruik", zei Poergin.

Jacht op de MH17-daders
ZEMBLA sprak ruim één jaar geleden, in maart 2018, met diverse voormalig leidinggevenden van de Oekraïense geheime dienst. Hun dienst onderschepte 150.000 telefoontjes van separatisten en op basis daarvan zeiden zij tegen ZEMBLA te weten wie de daders achter de MH17-aanslag zijn. Zij noemden destijds ook al Igor Girkin en Sergey Dubinskiy. Dit zijn de zeven namen die destijds door de Oekraïense geheime dienst zijn genoemd:

            •          Oleg Ivannikov (bijnaam Orion) – Russische militair/leidinggevende

            •          Nikolai Tkachev – Russische generaal

            •          Igor Girkin (bijnaam Strelkov) - rebellenleider Donetsk

            •          Igor Plotnitsky - rebellenleider Lugansk

            •          Sergey Dubinskiy (bijnaam Khmury) logisitieke leiding in Lugansk/Donetsk

            •          Het hoofd van de grensbewaking

'JIT kent alle namen'
ZEMBLA sprak met de chef van de dienst ten tijde van de crash van MH17, Valentyn Nalyvaichenko. Hij verklaarde: "Wij hebben strafrechtelijk onderzoek gedaan naar oorlogsmisdrijven van ondermeer Girkin, Plotnitsky, Dubinskiy, Tkachev en het hoofd van de Russische grensbewaking. Ook vanwege MH17. We hebben de daders geïdentificeerd. We weten wie het zijn en ook het JIT kent alle namen."