Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM gaat tabaksindustrie niet vervolgen, aangevers: 'wij geven de strijd niet op'

22-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
sigaretten roken anp
De tabaksindustrie wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten. "Roken is dodelijk en het ontwerp van sigaretten draagt daaraan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet- en regelgeving", staat in een toelichting.
Een grote tegenvaller voor longpatiënten Anne Marie van Veen en Lia Breed die in samenwerking met longarts Wanda de Kanter en advocate  Bénédicte Ficq aangifte deden tegen de tabaksindustrie. Toch laten de aangevers zich niet uit het velt slaan en willen via een artikel 12 procedure bij het gerechtshof alsnog vervolging afdwingen.
Longkanker is niet de schuld van de roker
Lees ook ons interview met longpatiënte Anne Marie van Veen: 'Longkanker is niet de schuld van de roker'
Anne Marie van Veen:
"Wij geven de strijd zeker niet op. De misdadige praktijken van de tabaksindustrie moeten worden gestopt. We hebben al veel gewonnen in deze strijd, er is een brede maatschappelijke discussie op gang gekomen. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking staat achter ons. Ik blijf vechten voor mijn kinderen en ik hoop dat velen dat met mij blijven doen."
Duizenden achter aangifte
In de afgelopen weken groeide het maatschappelijk draagvlak in Nederland voor een strafrechtelijke vervolging van de tabaksindustrie enorm. Allerlei maatschappelijke organisaties, ziekenhuizen, medische beroepsorganisaties als die van de huisartsen en psychiaters, patiëntenorganisaties en gemeenten schaarden zich achter de aangifte.  De druk op het Openbaar Ministerie om te vervolgen werd steeds groter. 
OM: Tabaksproducenten gaan legaal te werk
"Zolang producenten voldoen aan de eisen die de Europese Tabaksproductenrichtlijn op dit punt stelt, is het de tabaksproducenten toegestaan additieven of ventilatiegaatjes aan tabaksproducten toe te voegen. Er is niet gebleken dat de tabaksproducenten hiermee in strijd handelen met de Europese Tabaksproductenrichtlijn en nationale regelgeving", licht het OM toe. Volgens het OM valt gezondheidsschade door sigaretten de tabaksindustrie niet rechtstreeks aan te rekenen. Daarom is er volgens justitie geen grond voor vervolging voor de aangifte van zware mishandeling.
Advocate Bénédicte Ficq is teleurgesteld door de motivatie en beslissing van het OM:
"De tabaksindustrie is al 30 jaar bezig met het framen van het idee dat mensen zelf kiezen om te gaan roken en te blijven roken. Het OM heeft deze gedachte volledig gevolgd. Ten onrechte, want het is niet je eigen keuze. In het Frans bestaat de uitdrukking ‘Reculer pour mieux sauter’, een stap terug doen om vervolgens een grote sprong te maken. Bij het hof zullen we de sprong voorwaarts maken."
Longarts Wanda de Kanter reageert net als haar mede-aangevers strijdvaardig: "De officieren hebben de wet eenzijdige geïnterpreteerd en zien niet wat wij artsen dagelijks in onze spreekkamers zien. Wij zijn ervan overtuigd dat het hof zal kijken voor wie de Tabakswet werkelijk bedoeld is: niet voor de tabaksindustrie, maar voor de mensen wier gezondheid beschermd moet worden. Wij gaan door en roepen iedereen op om aangifte te blijven doen, zodat die aangiftes meegenomen kunnen naar het hof."
20.000 doden per jaar
Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.