*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Nog nooit zoveel mensen op de vlucht

Leestijd: 3 minuten

Nog nooit waren zo veel mensen op de vlucht als op dit moment. Vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties telde eind vorig jaar 70,8 miljoen ontheemden die huis en haard verlieten vanwege onder andere oorlogen, politieke crises en schending van mensenrechten. Volgens Stichting Vluchteling denken veel Nederlanders dat de meeste vluchtelingen door Europese landen worden opgevangen. Maar dit beeld klopt niet.

85 procent van de vluchtelingen wordt in de eigen regio opgevangen. Dat staat in het jaarlijkse Global Trends rapport van UNHCR.

Drie grootste gastlanden
Dat Nederlanders denken dat Europese landen de meeste vluchtelingen opnemen, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Stichting Vluchteling. “Een meerderheid van de ondervraagden denkt dat Duitsland, Nederland en Italië de meeste vluchtelingen opnemen. Het afgelopen jaar zijn er meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht in de wereld en de daadwerkelijke drie grootste gastlanden zijn Turkije, Pakistan en Oeganda”, zegt Stichting Vluchteling. Turkije nam met 3,7 miljoen mensen de meeste ontheemden op.

Volgens UNHCR waren tweemaal zoveel mensen op de vlucht als twintig jaar geleden en groeide het aantal ontheemden vorig jaar met 2,3 miljoen mensen.

Syriërs vormen de grootste groep
De VN verdeelt de vluchtelingen ruwweg in drie categorieën. Bij de grootste groep (41,3 miljoen) gaat het om mensen die zich gedwongen zagen om naar een plek elders in hun vaderland te gaan. Verder zijn er vluchtelingen die naar het buitenland zijn gegaan (25,9 miljoen) en mensen die asiel zoeken in een ander land (3,5 miljoen). Van de mensen die naar het buitenland vluchtten, vormden Syriërs met 6,7 miljoen de grootste groep, gevolgd door Afghanen (2,7 miljoen).

Bron: ANP