Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nieuw regeerakkoord: alle kolencentrales dicht voor 2030

09-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kolencentrale
Alle kolencentrales in Nederland worden gesloten voor 2030 en nog deze kabinetsperiode gaat er één dicht. Dat is een van de afspraken uit het nieuwe regeerakkoord dat vandaag wordt gepresenteerd.
'Groenste kabinet ooit'
Al in de vorige Tweede Kamer was besloten vijf van de tien kolencentrales in Nederland te sluiten, maar de Kamer wilde eigenlijk dat de andere vijf centrales ook dichtgingen. Die beslissing wilde toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken niet nemen. De nieuwe regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie  hebben nu besloten dat wel te doen. ChristenUnie-leider Segers spreekt zelfs van het ‘groenste kabinet ooit’.
Niet alleen gaan de kolencentrales dicht, ook komt er een CO2-heffing voor bedrijven en moet de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990.
Bijstook biosmassa
Het klimaat was een belangrijk thema tijdens de afgelopen kabinetsformatie. Vooral de bijstook van biomassa (houtresten, red.) in kolencentrales was een heikel punt. Volgens minister Henk Kamp was het verbranden van hout nodig om de Europese klimaatdoelstellingen voor duurzame energie te halen. Maar critici uitten stevige kritiek op die visie en de gevolgen voor het milieu. Nederlandse energiebedrijven zouden miljoenen tonnen hout gaan importen. Ook hele bomen, terwijl er op papier alleen maar sprake was van ‘resthout’. Bovendien bleek het verstoken van dat hout niet tot minder maar juist tot meer CO2-uitstoot te leiden. Toch hield Kamp vast aan zijn besluit: “Dat het duurzame energie is, dat is geen discussiepunt. Dat is namelijk vastgesteld.”
Bos als brandstof
Adam Macon is van milieuorganisatie de Dogwood Alliance en strijdt voor het behoud van natuurlijke bossen. In de ZEMBLA-uitzending ' Bos als brandstof ' vertelt hij dat Europese politici niet weten dat er hele bomen naar de houtverhandelaars gaan. Die bomen komen ook terecht in de kolencentrales en dat is een kwalijke zaak. Europese politici denken dat het gewoon boomtoppen zijn en houtafval, maar dat klopt niet zegt Macon:
hier
Bekijk de hele uitzending ‘Bos als Brandstof’ hier .  
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.