Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland ligt nog steeds dwars bij het aanpakken van belastingontwijking in Europa

05-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
ANP belastingontwijking
Hoewel het vorige kabinet duidelijk heeft laten weten belastingontwijking steviger aan te pakken, blijkt Nederland nog steeds dwars te liggen bij het invoeren van strenger beleid. Nederland behoort nog steeds tot de ‘coalition of the unwilling’, schrijft de NOS op basis van bronnen in Brussel. De NOS zag notulen in van een speciale Europese werkgroep tegen belastingontwijking waaruit blijkt dat Nederland op verschillende dossiers dwarsligt. Samen met een aantal andere Europese landen zouden er zelfs onderlinge afspraken zijn over wie welk dossier blokkeert.
Weinig veranderd
Belastingontwijking is een groot thema in Brussel dat vaak binnenskamers wordt besproken in een zogeheten ‘Code of Conduct Business Taxation’. De notulen uit die bijeenkomsten worden niet openbaar gemaakt, zelfs niet voor politici, maar zijn toch in handen van de NOS gekomen. Uit de notulen blijkt dat Nederland nieuwe voorstellen stelselmatig probeert te vertragen. De meest recente notulen zijn van afgelopen zomer en het lijkt erop dat ook onder het nieuwe kabinet weinig veranderd is.
Omdat de publieke druk op Nederland steeds groter wordt verandert er wel iets, maar achter de schermen blijft Nederland tegenwerken, vertelt een betrokken ambtenaar: "Ook vertragen ze vaak wetgeving, door bijvoorbeeld te pleiten voor wereldwijde richtlijnen in plaats van EU-wetgeving. En als de hele wereld moet meebeslissen weet je zeker dat het veel langer duurt."
Nederland al langer dwars
Begin dit jaar blijkt uit de ZEMBLA-uitzending ‘Nederland Belastingparadijs, de politiek' ook al uit geheime notulen van de gedragscodegroep tegen belastingontwijking dat Nederland dwarsligt. Martijn Nouwen van de Universiteit van Amsterdam kaart dan het probleem aan. Nouwen onderzoekt voor zijn promotie hoe Nederland zich opstelt in de Europese politieke besluitvorming. Hij probeert ook inzage te krijgen in de notulen maar dat gaat niet makkelijk. Uiteindelijk krijgt hij ze na veel juridisch getouwtrek boven water en ontdekt hij dat Nederland de openbaarmaking van de notulen probeert tegen te houden en met een aantal andere landen strengere belastingwetgeving probeert te dwarsbomen. Dat bevestigt ook hoogleraar Belastingrecht Jan van Streek in ZEMBLA. Dit is niet alleen de afgelopen jaren zo geweest, het blijkt al twintig jaar zo te gaan. Bekijk het fragment uit de uitzending hier:
Beloftes van Dijsselbloem
In dezelfde uitzending belooft toenmalig minister Dijsselbloem van Financiën nog beterschap. Volgens Dijsselbloem is de wind totaal veranderd en is de beweging naar een strenger belastingbeleid niet meer te stoppen. Bekijk dat fragment hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.