*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Misbruik op weg naar het Paradijs

Leestijd: 3 minuten

 Wereldwijd zijn Jehovah’s Getuigen in opspraak gekomen vanwege kindermisbruik. Ook in Nederland komen steeds meer verhalen naar buiten. De stichting Reclaimed Voices zegt van 300 gevallen van kindermisbruik in Nederland op de hoogte te zijn. Decennialang moesten slachtoffers zwijgen en werd hen verboden naar de politie te gaan. ZEMBLA onderzoekt hoe het kerkgenootschap het misbruik toedekte, en hoe slachtoffers werden verguisd.

Bekijk de uitzending:

Lange tijd vonden de Jehovah’s Getuigen dat Jehovah’s naam niet bezoedeld mocht worden en daarom werd slachtoffers afgeraden aangifte te doen. Een van de slachtoffers is de inmiddels 55-jarige Marianne. Ze vertelt in de ZEMBLA-uitzending ‘Misbruik op weg naar het Paradijs’: “De dader bekende, maar er werd ons verboden naar de politie te gaan.”

OM zoekt interne documenten
Het Openbaar Ministerie, dat momenteel onderzoek doet naar seksueel misbruik bij de Jehovah’s Getuigen, is op zoek naar interne documenten over misbruik.  Daarom deed ze in november vorig jaar een inval bij het hoofdkantoor van de Jehovah’s Getuigen in Emmen. Daarnaast doorzocht justitie diverse Koninkrijkszalen en ook vier woningen

De woordvoerder van de Jehovah’s Getuigen in Nederland, Michel van Hilten, zegt tegen ZEMBLA dat het aantal gevallen van kindermisbruik op één hand te tellen is. Hij vindt dat er een hetze tegen zijn geloofsgemeenschap gaande is.

Beleid bijgesteld
De Jehova’s Getuigen hebben hun beleid in september 2017 aangepast. Toen ontvingen de ouderlingen een vertrouwelijke brief waarin staat dat dat ouderlingen de slachtoffers en hun ouders moeten informeren over het recht dat ze hebben om naar de autoriteiten te stappen.

De Universiteit Utrecht is afgelopen maand in opdracht van de Tweede Kamer een onderzoek gestart naar de omvang en de ernst van misbruik binnen de Jehova’s Getuigen in Nederland. Tot nu toe zijn daar 200 meldingen binnengekomen. Pas in het najaar is het onderzoek klaar en worden de resultaten bekendgemaakt.

Intern rechtssysteem
De Jehovah’s Getuigen hebben een intern rechtssysteem. Daders van kindermisbruik moeten voor een gerechtelijk comité van ouderlingen verschijnen. Volgens de Belgische ex-ouderling Kurt de Kerf wordt alles gedocumenteerd. Het hoofdkantoor ontvangt een verslag. En er blijft een dossier achter voor in het vertrouwelijke archief. De Kerf zegt in ZEMBLA: “Als een dader berouw toont, en weer wil worden opgenomen in de gemeenschap, wordt op basis van het document de zaak opnieuw geopend.”

Regie & samenstelling  : Hetty Nietsch
Research : Simone Tangelder

Volg ZEMBLA op Instagram