Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ministeries in het nauw

  •  
16-08-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Topambtenaren van het ministerie van VROM hebben eind jaren tachtig geheime informatie over nieuwe bouwlocaties gelekt naar aannemers. Bouwbedrijven zijn met deze gegevens op grote schaal grond gaan aankopen, die kort daarna sterk in waarde is gestegen. Met deze grond hebben de bouwbedrijven vervolgens een sterke monopoliepositie opgebouwd. Dit onthult de vroegere vice-voorzitter Terlingen van de AVBB, de bond van aannemers, in de Zembla-documentaire 'Ministeries in het nauw'.

Lekkende ambtenaren
Terlingen: 'Het gebeurde tijdens een intiem etentje in een molen op de grens tussen Den Haag en Voorburg. Daar bevindt zich een restaurant dat eigendom was van de bond van aannemers en waar ambtenaren gratis konden eten. De ambtenaren hebben gelekt waar de Vinex-locaties zouden komen. Menig wethouder is stapeldol geworden toen hij constateerde dat op de Vinex-locaties de aannemers hem voor waren geweest.

'Terlingen heeft over de kwestie een verklaring afgelegd tegenover de parlementaire enquêtecommissie, die momenteel de fraude in de bouw onderzoekt. Schriftelijk heeft hij ook namen van ambtenaren gemeld.

Geen concurrenten
De Delftse hoogleraar Priemus reageert niet verbaasd op de onthullingen van Terlingen. 'Bij de aanwijzing van de Vinex-locaties in 1990 ging het om een bouwprogramma van een miljoen huizen. De aannemers hebben in een systeem kunnen werken waar geen concurrenten waren. Ze leunden rustig achterover en konden zonder diep na te denken hun gang gaan. Ze hebben buitengewoon goed verdiend.'

Europese regels ontdoken
In 'Zembla' worden interne notulen van Rijkswaterstaat openbaar gemaakt van een overleg van ambtenaren met twee bouwbedrijven. Daaruit blijkt dat de betrokkenen afspraken maken om de aanleg van de IJboulevard in Amsterdam niet openbaar, maar onderhands aan te besteden.

Volgens oud-directeur Ad Bos van bouwbedrijf Koop is deze methode vaker gebruikt om Europese regels te ontduiken. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt in een reactie dat er niets onwettigs is gebeurd, maar de enquêtecommissie heeft de zaak inmiddels in onderzoek genomen.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.