Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ministerie wil geen nieuw onderzoek naar risico’s rubbergranulaat in kunstgras

10-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kunstgras 3 Tot op de bodem
Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport vindt het niet nodig dat het RIVM nader onderzoek doet naar de risico’s van blootstelling aan rubberkorrels in kunstgrasvelden. Dat schrijft ze in een brief aan SAP advocaten. SAP advocaten had namens ‘Stichting Kom van dat gras af’ het verzoek tot nader onderzoek onderbouwd ingediend bij het ministerie. Stichting Kom van dat gras af bestaat uit een groep bezorgde ouders van kinderen die op kunstgras sporten.
Volgens het ministerie heeft het RIVM er in een tijdsbestek van drie maanden “alles aan gedaan om zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen over dit onderwerp”. Na het onderzoek trok het RIVM de conclusie dat de risico’s voor de gezondheid ‘praktisch verwaarloosbaar’ zijn.
Teleurgesteld
De stichting en SAP advocaten zijn teleurgesteld over het besluit van het ministerie: “De discussie over de gezondheidseffecten alleen al is voldoende om op te treden en het chemisch afval van de velden te halen. Dat heet het voorzorgsbeginsel of schadevoorkomingsbeginsel. Dit beginsel wordt door de overheid ten onrechte niet gehanteerd.”
Uit de brief van het ministerie blijkt dat het RIVM de mening deelt met wetenschappers dat er verschillen in gevoeligheid kunnen bestaan tussen kinderen en volwassenen die met kunstgras in aanraking komen. Verschil in leeftijden is niet meegenomen bij de risicobeoordeling, omdat dit volgens Europese regels niet hoeft. In Amerika gebeurt dit wel. Het RIVM vindt dat de veiligheidsmarge die in het onderzoek is ingebouwd voldoende is. ‘Vreemd’, vindt SAP advocaten: “Kinderen in de VS zijn niet anders dan die in Nederland.”
Onderzoeken onvolledig
In een reactie op het besluit van het ministerie om geen nader onderzoek in te stellen, verwijst de stichting/SAP advocaten naar de studie van EHHI . Dat is een Amerikaanse onderzoeksorganisatie van gerenommeerde wetenschappers. De groep hield 22 onderzoeken die door de industrie zijn gedaan tegen het licht. De conclusie die het EHHI trok, is dat de onderzoeken onvolledig zijn en fouten bevatten.
EHHI sluit af met het advies: "Er is geen veiliger oppervlak om op te sporten dan gras. Als scholen en gemeenten de helft van het geld dat ze in kunstgras stoppen aan kwalitatief goed gras besteden, zou de gezondheid van onze kinderen en sporters veel beter beschermd zijn."
Het ministerie verzekert Stichting Kom van dat dak af dat het RIVM “blijvende aandacht zal schenken aan het vrijkomen van en blootstelling aan chemische stoffen uit rubbergranulaat”.
Letselschade voorkomen
SAP advocaten vindt de belofte niet geruststellend genoeg. “Vroeger werkte men veel met asbest. Pas veel later werden mensen daardoor ziek of overleden vroegtijdig. Het kan ook lang duren voordat mensen ziek worden door de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen in oude autobanden. Moeten wij daar op wachten, of kunnen we letselschade voorkomen door nu in actie te komen?”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.