iedere woensdag om 21.15 uur op NPO 2

Minister: ‘Uit onderzoek blijkt onomstotelijk dat Chemours GenX loosde’

Leestijd: 3 minuten

Het bedrijf Chemours (het voormalige DuPont) ontkent dat het illegaal het giftige GenX in het water bij Dordrecht heeft geloosd, maar de minister benadrukt dat er geen twijfel over bestaat dat dit wel is gebeurd: “Uit het onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt onomstotelijk dat gemeten concentraties GenX benedenstrooms van Dordrecht afkomstig zijn van de lozing van Chemours”, antwoordt minister Schultz van Haegen op Kamervragen van de SP.

 Er was onlangs ook onrust omdat GenX op zes plekken in Zuid-Holland in het kraanwater werd aangetroffen. Het Algemeen Dagblad liet het water onderzoeken door de Vrije Universiteit en ontdekte dat de schadelijke stof aanwezig was. De minister heeft de resultaten besproken met de drinkwaterbedrijven en kwam tot de conclusie dat de concentratie van 0,15 microgram per liter ver onder de richtwaarde die door het RIVM is vastgesteld ligt: “De drinkwaterkwaliteit voldoet daarmee ruim aan de veiligheidseisen en deze staat niet onder druk”, aldus de minister.

Wat is GenX?
GenX is een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van teflon door het chemiebedrijf Chemours, dat tot 2015 een chemische divisie van DuPont was. Chemours stapte over GenX omdat de stof PFOA (C8), waar teflon eerst mee werd geproduceerd, werd verboden. Technisch gezien is GenX niet één stof, maar een naam voor een techniek waarbij meerdere stoffen gebruikt worden.

 Volgens Chemours is GenX minder giftig dan PFOA, maar toxicologen zeggen dat het vrijwel identiek is en dat de teflonproducent onmiddellijk moet stoppen met GenX.

Ook GenX in Rijn en Maas
Op andere plekken in aftakkingen van de rivier de Rijn is ook in zeer lage concentraties GenX in het water aangetroffen. Maar deze zijn volgens de minister niet afkomstig van Chemours, maar van ‘een puntbron in het Ruhrgebied bij Leverkusen’, uit Duitsland: “De milieudienst van NordrheinWestfalen is actief in het minimaliseren van deze bron. Wij staan daarmee in contact via de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn.”

Ook in de Maas zijn zeer lage concentraties GenX gevonden. Waar deze vandaan komen, is nog niet duidelijk. Dat wordt onderzocht.