Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister: ‘Uit onderzoek blijkt onomstotelijk dat Chemours GenX loosde’

28-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
chemische industrie, dupont
Het bedrijf Chemours (het voormalige DuPont) ontkent dat het illegaal het giftige GenX in het water bij Dordrecht heeft geloosd, maar de minister benadrukt dat er geen twijfel over bestaat dat dit wel is gebeurd: “Uit het onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt onomstotelijk dat gemeten concentraties GenX benedenstrooms van Dordrecht afkomstig zijn van de lozing van Chemours”, antwoordt minister Schultz van Haegen op Kamervragen van de SP.
chemische industrie, dupont
 Er was onlangs ook onrust omdat GenX op zes plekken in Zuid-Holland in het kraanwater werd aangetroffen . Het Algemeen Dagblad liet het water onderzoeken door de Vrije Universiteit en ontdekte dat de schadelijke stof aanwezig was. De minister heeft de resultaten besproken met de drinkwaterbedrijven en kwam tot de conclusie dat de concentratie van 0,15 microgram per liter ver onder de richtwaarde die door het RIVM is vastgesteld ligt: “De drinkwaterkwaliteit voldoet daarmee ruim aan de veiligheidseisen en deze staat niet onder druk”, aldus de minister.
Hoe gevaarlijk is de stof GenX in ons drinkwater?
Wat is GenX?
GenX is een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van teflon door het chemiebedrijf Chemours, dat tot 2015 een chemische divisie van DuPont was. Chemours stapte over GenX omdat de stof PFOA (C8), waar teflon eerst mee werd geproduceerd, werd verboden. Technisch gezien is GenX niet één stof, maar een naam voor een techniek waarbij meerdere stoffen gebruikt worden.
 Volgens Chemours is GenX minder giftig dan PFOA, maar toxicologen zeggen dat het vrijwel identiek is en dat de teflonproducent onmiddellijk moet stoppen met GenX.
Ook GenX in Rijn en Maas
Op andere plekken in aftakkingen van de rivier de Rijn is ook in zeer lage concentraties GenX in het water aangetroffen. Maar deze zijn volgens de minister niet afkomstig van Chemours, maar van ‘een puntbron in het Ruhrgebied bij Leverkusen’, uit Duitsland: “De milieudienst van NordrheinWestfalen is actief in het minimaliseren van deze bron. Wij staan daarmee in contact via de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn.”
Ook in de Maas zijn zeer lage concentraties GenX gevonden. Waar deze vandaan komen, is nog niet duidelijk. Dat wordt onderzocht.  
De zaken tegen DuPont
In de ZEMBLA-uitzending  ‘Geheimen van de chemische industrie’  is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl Dupont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen twee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.